DF modsiger ny regering: Herning kan ikke være sikker på politiskole

Den nye trekløverregering fastslår i sit regeringsgrundlag, at en ny politiskole skal ligge i Herning. Men DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at regeringen kan tage den beslutning alene.

Regeringen kan ikke egenhændigt beslutte, at den nye politiskole skal placeres i Herning, fastslår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formuleringen i den nye regerings politiske katalog er utvetydig:

»Regeringen vil placere den nye politiskole i Herning.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) trekløverregering holder dermed fast i beslutningen om, at det er Herning, der skal lægge jord til den nye politiskole, der skal etableres i det vestlige Danmark.

Men ifølge DF-formand Kristian Thulesen Dahl får teksten i regeringsgrundlaget ikke Dansk Folkeparti til at ændre holdning til placeringen af den nye skole:

Den skal aftales af forligskredsen bag – ikke af regeringen alene, fastholder han over for Berlingske.

Dermed er der fortsat usikkerhed om, hvorvidt Herning bliver hjemby for politiskolen.

»Det er ikke, fordi jeg har noget imod Herning. Men for os er det ikke et spørgsmål om et bestemt sted. Det er et spørgsmål om, at vi mener, at det fremgår af forliget, at vi skal have en politiskole i Vestdanmark, der kan optage nye elever fra 2018,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

»Og jo længere tid, der går, jo sværere er det at se, at der skal stå en nybygget politiskole klar til den tid.«

»De kan skrive, hvad de vil«

Alle partier i blå blok samt Socialdemokratiet står bag politiforliget, der blev indgået for et år siden. Det blev i den forbindelse besluttet, at den eksisterende politiskole i Brøndby skal suppleres af en ny skole på enten Fyn eller i Jylland, der i 2018 skal slå dørene op for et hold politielever.

Flere kommuner bød ind på opgaven, og Rigspolitiet gik i gang med at undersøge mulighederne.

I begyndelsen af november meldte daværende justitsminister Søren Pind (V) så ud, at en ny, vestdansk politiskole skal bygges i Herning.

Ifølge ham, fordi Rigspolitiet ønskede en nybygget skole – også selvom flere kommuner bød ind med eksisterende lokaler, der kunne omdannes til at huse fremtidige politielever.

Men i forbindelse med finanslovsforhandlingerne blev der ikke sat penge af til nybyggeri, og Kristian Thulesen Dahl fastslog samtidig i den forbindelse, at det er op til politiforligskredsen at beslutte placeringen.

Søren Pind kaldte det efterfølgende »et regeringsprærogativ« at beslutte placeringen af statslige arbejdspladser, men åbnede samtidig for en drøftelse i forligskredsen.

Kristian Thulesen Dahl understreger, at formuleringen i regeringsgrundlaget ikke i hans øjne betyder, at der er taget en endelig beslutning om, hvor politiskolen skal ligge.

»De kan skrive, hvad de vil. Det er de selvfølgelig velkomne til, men min holdning er uændret,« siger han og sår samtidig tvivl om, hvorvidt der overhovedet skal bygges en helt ny politiskole.

»Det bliver i højere og højere grad mere naturligt, at man rykker ind i eksisterende bygninger, der hvor de er mest velegnede, og så efter man er gået i gang, bygger om til den standard, man vil have,« siger DF-formanden.

Krarup klar til at bygge

Da regeringsgrundlaget blev offentliggjort søndag, fik formuleringen om politiskolen hurtigt Hernings borgmester, Lars Krarup (V), til at konkludere på Facebook, at hans kommune nu kunne gå i gang med byggeriet.

»Derfor beder jeg allerede mandag mine ansatte på rådhuset om at kontakte embedsværket i Justitsministeriet med henblik på at optimere tidsprocessen for det nye byggeri,« skrev han.

Den nyslåede justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), blev under sin udnævnelse mandag spurgt til placeringen af politiskolen, og her understregede han over for TV MIDTVEST, at han har i sinde at drøfte det med forligskredsen.

»Den forrige regering besluttede, den skulle være i Herning, og den nuværende regering har gjort det samme. Det er fornuftigt. Hvis vi skal have en politiskole i vest, så giver det god mening. Nu vil jeg selvfølgelig invitere forligskredsen over til et møde, så vi kan finde ud af det her,« sagde Søren Pape Poulsen til TV-stationen.