DF: Moderat vækst er bedre end 00'ernes vilde vækst

Det nye konvergensprogram viser ikke behov for arbejdsudbudsreformer, som regeringen siger, mener DF og S.

Arkivfoto. Det nye konvergensprogram viser ikke behov for arbejdsudbudsreformer, som regeringen siger, mener DF og S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har i år en moderat vækst på 1,5 procent. Næste år ventes en vækst på 1,7 procent. Men vi skulle gerne op over 2,0 procent, mener regeringen.

Derfor er der behov for arbejdsudbudsreformer, pointerer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), der fredag har sendt regeringens konvergensprogram til EU.

Det er en oversigt over Danmarks økonomiske udvikling, en slags selvangivelse til Bruxelles.

Men spørgsmålet er, om vi ikke skal være fint tilfredse med »den moderate vækst på 1,5 procent«, siger finansordfører René Christensen fra støttepartiet Dansk Folkeparti.

»Spørgsmålet er jo, om det er vigtigt at komme op på to procent vækst,« siger han.

»Da vi havde høje vækstrater i 00erne, havde vi jo et overophedet marked. Tømmermændene blev store. Så spørgsmålet er, om en moderat vækst ikke er det mest fornuftige.«

Hverken DF eller Socialdemokratiet giver Simon Emil Ammitzbøll ret i, at det nye konvergensprogram viser behov for arbejdsudbudsreformer. Tværtimod, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S):

»Jeg mener, at konvergensprogrammet bekræfter, at der ikke er en brændende platform i dansk økonomi for at hæve arbejdsudbuddet ved eksempelvis at bede folk om at gå senere på pension.«

»Konvergensprogrammet viser en lille forbedring af dansk økonomi råderummet er blevet en lille smule større, nemlig 2,5 milliarder kroner, i 2025,« siger han.

»Så det taler jo på ingen som helst måde for, at der er brug for arbejdsudbudsreformer. Tværtimod,« mener Benny Engelbrecht (S).