DF: Menneskerettighedsdomstol er blevet en stat i staten

DF er lodret imod, at Menneskerettighedsdomstolen blander sig i udvisning af kriminelle fra Danmark.

Højesteret ville i maj 2016 ikke udvise en forhærdet kriminel som Gimi Levakovic til Kroatien, fordi hans ret til et familieliv vejer tungere ifølge Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det skal stoppe.

Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

- Menneskerettighedsdomstolen har udvidet sin egen kompetence. Den er en stat i staten. Det skal vi have gjort op med, og det haster, siger Peter Skaarup.

- Vi vil gå så langt, vi kan med udvisning af udlændinge, der begår grov kriminalitet.

Han har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om domstolen i Folketingets retsudvalg.

Regeringen vil rejse sagen om domstolen, mens Danmark i år er formand for Europarådet.

Flere førende jurister mener, at Menneskerettighedsdomstolen tager for meget magt fra parlamenterne i udlændingepolitik.

Europarådets medlemsstater har bedt domstolen begrænse sig. Det skete med erklæringerne i 2010 fra Interlaken, i 2011 fra Izmir og i 2012 fra Brighton.

Domstolen er "ikke en appelret for immigration eller en domstol i fjerde instans" hed det i erklæringen fra Brighton.

I Jyllands-Posten kritiseres domstolen af juraprofessorerne Gorm Toftegaard Nielsen og Mads Bryde Andersen, direktør Jacob Mchangama fra tænketanken Justitia og lektor i folkeret Anders Henriksen for at tiltage sig for meget magt.

Peter Skaarup mener, at regeringen enten bør køre en prøvesag eller afvise domstolens retspraksis.

- Det er vigtigt, at regeringen tager livtag med Menneskerettighedsdomstolen. Vi kan enten køre prøvesager og se bort fra domstolen. Eller stække dens magt, siger Peter Skaarup.

- Og at vi får fortalt i Europarådet, at det ikke kan blive ved at gå. Der er muligheder for den danske regering. Vores opfordring er, at der nu sker handling.

/ritzau/