DF-manøvre kan bremse regeringens grønne spareplan

Kristian Thulesen Dahl vil skubbe forhandlingerne om PSO-afgiften til efteråret, og den manøvre kan ende med at spænde ben for regeringens største mulighed for at nedbringe den grønne regning. Samtidig risikerer DF-formanden at frede de kystnære vindmøller, han selv vil sløjfe.

Regeringen vil sløjfe havvindmøller for at dække PSO-hul
DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan ende med at frede de kystnære vindmøller, han ellers ville have haft droppet. Her er det kystnære vindmøller ved Nissum Bredning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Regeringen har en tikkende deadline hængende over hovedet i forhandlingerne om at nedbringe regningen for afskaffelsen af den såkaldte PSO-afgift.

Og den deadline risikerer klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) nu at komme på kant med, efter Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har meldt ud, at han vil skubbe forhandlingerne om afskaffelsen af den grønne afgift til efteråret for at kæde dem sammen med skatteforhandlingerne. En manøvre, der kan vise sig at være fuldstændig ødelæggende for regeringens planer om at hente en milliardbesparelse ved at droppe de kystnære havvindmøller, der skal opføres ved blandt andet Vesterhavet og Sæby.

PSO-afgiften, som betales af alle elforbrugere over elregningen, er en hjørnesten i finansieringen af den grønne omstilling af dansk energiforsyning, men den er blevet erklæret ulovlig af EU-Kommissionen, der kræver en løsning på problemet inden årsskiftet. Derfor har regeringen foreslået helt at afskaffe den. En kostelig affære, der vil efterlade et hul i statskassen på op mod 70 milliarder kroner over de næste ti år.

Regeringen har en ambition om at nedbringe regningen markant, og størstedelen af besparelsen – syv milliarder kroner – vil regeringen hente ved at droppe de storstilede havvindmølleprojekter nær de danske kyster, som det brede politiske flertal bag energiforliget i 2012 besluttede at opføre. Møllerne skønnes at koste mellem seks og ti milliarder kroner at opføre, og i 2020 skal de efter planen forsyne 250.000 husstande med grøn vindstrøm.

Dansk Folkeparti har givet sin fulde opbakning til at sløjfe dem, og forhandlingerne har været på vej i den retning, Men Kristian Thulesen Dahl kan nu spænde ben for regeringens største mulighed for at nedbringe den grønne regning og dermed redde de møller, han selv er imod.

Det skyldes, at opførelsen af de kystnære vindmøller er sendt i udbud, og 1. september er der frist for, at investorer kan komme med deres bud. Skubbes PSO-forhandlingerne til efteråret, kan det betyde, at regeringen må droppe planerne om at skaffe de syv milliarder kroner, for så snart der foreligger bud, der opfylder kriterierne, kan det være meget vanskeligt at stoppe opførelsen af møllerne.

»Vi risikerer, at det bliver sværere at nå at få regningen reduceret i den størrelsesorden, hvis ikke vi laver en aftale inden 1. september. Derfor kan det ende med, at der bliver en større regning til samfundet,« siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt.

Regeringen under pres

Meldingen fra Kristian Thulesen Dahl kom i sidste uge, og den har sat regeringen, der havde håbet på at lande en PSO-løsning inden sommerferien, under et massivt pres.

En afskaffelse af PSO-afgiften betyder, at regningen for den grønne omstilling skal finansieres på anden vis, og regeringen har foreslået at hæve bundskatten og skære i danskernes personfradrag løbende fra 2017 til 2021. Kristian Thulesen Dahl har kaldt det »grotesk«, at regeringen lægger op til at hæve bundskatten længe før efterårets skatteforhandlinger, og derfor vil han udskyde forhandlingerne om PSO-afgiften.

De Radikale har været store modstandere af at droppe de kystnære møller, så finansordfører Martin Lidegaard glæder sig over paradokset i, at Thulesen Dahls melding kan ende med at frede de møller, Dansk Folkeparti selv er modstandere af.

»De store partier tumler rundt som elefanter i en porcelænsbutik, men det kan ende med at tjene den grønne omstilling, så det kan jeg da godt glæde mig over,« siger den tidligere radikale klimaminister.

Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, kalder forløbet »temmelig kaotisk«.

»Regeringen må afgøre med sig selv, om den bare vil danse efter Dansk Folkepartis pibe. Men ironisk nok kan det ende med at gå i vores retning, for hvis bare vi venter længe nok, løser problemet sig selv, for så kan man ikke aflyse de projekter, der kører udbud på,« siger han.

DF-formand afviser problem

Kristian Thulesen Dahl ser dog intet problem.

Anerkender du ikke, at du med din udmelding kan være med til at frede de vindmøller, du selv vil af med?

»Nej, det gør jeg ikke. Jeg anerkender fuldstændig, at der selvfølgelig skal ske noget i forhold til de kystnære havvindmøller inden 1. september. Men jeg ser intet problem i, at vi her i juni – i god tid før 1. september ­– diskuterer, om vi skal aflyse udbuddet af møllerne. Det kan vi gøre fuldstændig uafhængig af diskussionen om, hvordan det skal finansieres,« siger DF-formanden.

Flere af de andre partier i energiforliget vil ikke være med til at splitte det op på den måde, så det er vel ikke en mulighed?

»Jeg mener simpelthen ikke, at man kan påstå, at der stadigvæk er en forligsbinding, og at det enkelte parti har vetoret. Den måde, vi finansierer den grønne omstilling på, er blevet underkendt af EU, og derfor er forudsætningerne for energiforliget fuldstændig skredet,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

»Vi vil gerne være med til at aflyse de kystnære vindmøller, og hvis der er flertal for det, kan vi gøre det nu. Hvis der er andre partier, der vil pakke det på en anden måde, så må de jo sige det. Det er op til regeringen, hvilken vej den vil gå.«

Ifølge adm. direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg kan Folketinget »ikke tillade sig andet« end at bygge de kystnære møller.

»Staten har bedt om en opgave, der er sendt i udbud, så selvfølgelig skal de bygges,« siger han.