DF mangler tiltro til Sundhedsstyrelsen

Dansk Folkeparti tror ikke, at Sundhedsstyrelsen magter opgaven med at rette op på de mange kritikpunkter, som styrelsen har fået af en international ekspertgruppe. Også de Konservative er skeptiske.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der er brug for at forbedre Sundhedsstyrelsens tilsyn på hele 52 punkter, konkluderer en ekspertgruppe. Det er voldsomt, lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

»Jeg synes, det er voldsomt, at der er så mange kritikpunkter, og vi kan jo se, at på nogle områder har det simpelthen sejlet i flere år,« siger hun.

Berlingske skriver onsdag, at en international ekspertgruppe efter en kulegravning af Sundhedsstyrelsens tilsyn konkluderer, at der på 52 punkter er behov for at forbedre tilsynet. Rapporten peger blandt andet på, at der er behov for »betydelige forbedringer« i samarbejdet mellem Sundhedsstyrelsens hovedkontor i København og landets embedslæger.

»Det er meget kritisk, at det her samarbejde ikke fungerer. Det er jo embedslægerne, der skal reagere og agere, siger Liselott Blixt.

Sundhedsstyrelsens administrerende direktør, Else Smith, siger til Berlingske, at hun har tiltro til, at styrelsen kan løse de problemer, der peges på i rapporten. Men det tvivler man på i Dansk Folkeparti:

»Jeg tror ikke, at Sundhedsstyrelsen magter denne her opgave. Jeg synes, det er lidt underligt, at man har en organisation, der i mange år har arbejdet forkert og fået lov til at køre sit eget løb, og så sætter man den til at lave en ny handlingsplan,« siger Liselott Blixt med henvisning til, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har bedt Sundhedsstyrelsen om at fremlægge en handlingsplan for, hvordan de 52 anbefalinger skal implementeres inden udgangen af september.

Også hos de Konservative er man skeptisk.

»Jeg er altid bekymret, når en kontrolfunktion skal kontrollere sig selv, og derfor havde jeg håbet, at man havde bredt det lidt mere ud fra ministeriets side og eventuelt også havde inddraget nogle eksterne partnere,« siger sundhedsordfører Mai Mercado (K).

I Venstre er man derimod godt tilfreds med, at sundhedsministeren har bedt om en handlingsplan fra Sundhedsstyrelsen.

»Og vi vil selvfølgelig holde skarpt øje med, at der bliver fulgt op på det her,« understreger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Kulegravningen af Sundhedsstyrelsen blev bestilt af tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) for et år siden. Det skete blandt andet som konsekvens af Berlingskes artikler om mødre, der havde født hjerneskadede eller døde børn, efter at deres fødsel blev sat i gang med fødselspræparatet Misoprostol.