DF: Man kan ikke løbe efter alle påstande

Billeder, der ifølge forsvarsministeren viser "Abu Ghraib-lignende" episoder, kræver ikke en uvildig undersøgelse, lyder det fra Dansk Folkeparti, der afventer Forsvarets Auditørkorps.

Forsvarets Auditørkorps undersøger en anklage om billeder af afghanske fanger i Afghanistan i 2002. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti afviser Enhedslistens krav om en uvildig undersøgelse af Danmarks udlevering af afghanske fanger til USA, selv om nye billeder angiveligt viser krigsfanger, der er blevet mishandlet.

Partiets forsvarsordfører, Ib Poulsen, afventer med sindsro Forsvarets Auditørkorps, der er i færd med at undersøge sagen.

- Der vil altid komme de her påstande, og man kan ikke løbe efter alle påstande. Nu er der noget her, som åbenbart skal undersøges, og så må vi jo vente og se, hvad den undersøgelse bringer, siger Ib Poulsen.

Forsvarsminister Gille Lillelund Bech (V) har ifølge dagbladet Politiken beskrevet billederne som "Abu Ghraib-lignende" med henvisning til det irakiske fængsel, hvor amerikanske soldater i 2004 tog billeder af mishandlede fanger.

Uvist hvad billederne viser

Udenrigspolitisk Nævn har fået en orientering om sagen, men har ikke set billederne, og det vides ikke præcis, hvad billederne forestiller.

Afghanske soldater har tidligere klaget over, at de af danske soldater blev udleveret til tortur fra amerikanske soldater, og en har lagt erstatningssag an mod Forsvarsministeriet.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, mener, at sagen nu må udløse en uvildig undersøgelse og billederne bruges i retten. Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, vil afvente Gitte Lillelund Bechs udmelding i sagen.