DF-ledelse lægger luft til Messerschmidt

Anklager om misbrug får Dansk Folkeparti til at betale 200.000 kroner tilbage til EU. En tilståelsessag, vurderer ekspert. Morten Messerschmidts ageren i EU har været »nonchalant«, mener gruppeformand Peter Skaarup.

DF-ledelsen med Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup i spidsen lægger luft til Morten Messerschmidt efter anklager om misbrug af EU-midler. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Morten Messerschmidts verden var der ingen tvivl.

Alle regler har været overholdt, lød det fra DFeren, da DR og Ekstra Bladet i weekenden kunne afsløre, at Europa-Parlamentet har betalt 200.000 kroner til Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015 i den tro, at støtten gik til to EU-arrangementer.

Men mandag valgte DF-formand Kristian Thulesen Dahl at drage konsekvensen af anklager om misbrug af EU-midler med en melding om, at Dansk Folkeparti nu vil betale alle støttekronerne tilbage. En beslutning, der er truffet, allerede inden EU-systemet har vurderet, om der reelt er tale om forkert brug af støtte.

»Tvivlen vil gøre, at vi betaler tilbage,« fastslår Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

Europa-Parlamentet har udbetalt støtten til MELD, en alliance af EU-skeptiske partier, i en periode, hvor Morten Messerschmidt enten har været formand eller siddet i alliancens ledelse. MELD har før været i kritisk søgelys for uberettiget brug af EU-midler, og i maj måtte DF betale 1,6 mio. kr. tilbage, der var blevet brugt til partiets kampagner.

Det får nu Kristian Thulesen Dahl til at konstatere:

»Alle må have en forventning om, at der nu endeligt ryddes op i den rodebutik, som MELD tilsyneladende har været.«

»Det har kørt for nonchalant«

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, erkender, at der har været rod i tingene i partiets EU-delegation og påpeger, at Morten Messerschmidt i august blev afløst på formandsposten af partifællen Anders Vistisen.

»Jeg har da tillid til Morten Messerschmidt. Jeg tror bare, det har kørt for nonchalant. Han har ikke haft styr på det administrative, og det skal der jo bare være.«

Morten Messerschmidt har meddelt, at han vil stille op til Folketinget, når hans periode i Bruxelles udløber i 2019, og han har oven i købet åbnet for at vende hjem endnu tidligere, hvis der skulle komme et folketingsvalg. Direkte adspurgt om det stadig er en god idé, lyder Peter Skaarups svar:

»Det har jeg ikke noget svar på umiddelbart. Hverken eller vil jeg sige. Det må man selvfølgelig drøfte, men det er jo ikke det, vi først og fremmest drøfter lige nu.«

Ekspert: En tilståelsessag

Beslutningen om at tilbagebetale de 200.000 kroner peger ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet i retning af, at der er tale om en tilståelsessag.

Han har over for DR tidligere påpeget, at sagsforløbet »desværre godt kunne tyde på«, at der er tale om »bevidst manipulation«, og havde DF ment at have en god sag, var tilbagebetalingen næppe meldt ud, allerede inden EU-systemet havde truffet en afgørelse, lyder hans konklusion.

»Det må tages som udtryk for, at man i DF efter nærmere vurdering er blevet enige om, at betingelserne for støtten ikke er opfyldt,« siger Lars Bo Langsted, der understreger, at tilbagebetalingen i sig selv ikke har betydning for et eventuelt strafansvar i sagen.

Det meste af mandagen lød det fra Messerschmidt-lejren, at man afventede EU-systemet. Morten Messerschmidt har ikke ønsket at give ydereligere kommentarer efter Kristian Thulesen Dahls udmelding.

FAKTA: Messerschmidts EU-møgsager

  • Op til kommunalvalget i 2013 sejlede Morten Messerschmidt og DF-toppen med støttekroner fra EU rundt til udvalgte byer om bord på skonnerten »Halmø« . Europa-Parlamentet mente dog ikke, at sejlturen havde synderligt meget med EU-oplysning at gøre og krævede at få tilbagebetalt omkring 120.000 kroner for uberettiget støtte til leje af den gamle skonnert.
  • I oktober sidste år trådte den daværende DFer Rikke Karlsson ud af partiet i protest mod, at hun ikke kunne få indblik i regnskaberne i MELD, og hun beskyldte Messerschmidt for lyssky omgang med EU-midler. Morten Messerschmidt reagerede ved bl.a. at kalde den 50-årige Karlsson for »en lidt forvirret pige«. DF måtte sidenhen tilbagebetale 1,6 millioner kroner, der var givet i støtte til kampagner.
  • DFs sommergruppemøder i 2014 og 2015 blev delvist betalt af MELD, viser nye afsløringer. EU-alliancen stod som eneansvarlig for afholdelsen af konferencer i samme tidsrum som sommergruppemøderne fandt sted, men det EU-relevante indhold på møderne var betragteligt mindre end beskrevet. DF-formand Kristian Thulesen Dahl besluttede mandag at betale 200.000 kr. tilbage til EU.

LÆS MERE