DF lader sig ikke skræmme af faldende olieindtægter

Dansk Folkeparti er ikke bange for, at de faldende olieindtægter vil føre til markante ændringer for den danske finanspolitik, hvis der ikke er penge nok i togfonden.

Læs mere
Fold sammen

Det skal nok gå, selv om nordsøolien ikke vil kunne finansiere den ambitiøse togfond på 28,5 milliarder kroner.

Det siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen (DF), som sidste år var med til at indgå aftalen om togfonden, der skal sikre hurtigere og bedre tog i Danmark.

Han deler dermed ikke bekymringen med Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, der tirsdag har indkaldt to ministre til samråd om de faldende olieindtægter.

»Jeg er stadig helt rolig. Vi forholder os selvfølgelig til de faldende oliepriser, men vi har en aftale i forligskredsen om, at så skal pengene findes med finanspolitiske tiltag,« siger Kim Christiansen.

Forligskredsen bag togaftalen - regeringen, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten - har allerede afsat en reservepulje på fem milliarder kroner, som kan bruges til at dække de svingende priser. Men en beregning fra tænketanken Kraka viser, at det kan ende med omkring 19 milliarder færre kroner i togfonden, og så skal man til at se på alternativ finansiering.

Det er det spørgsmål, de borgerlige kritikere vil have skatteminister Benny Engelbrecht (S) og økonomiminister Morten Østergaard (R) til at forholde sig til.

Kim Christiansen maner dog til besindighed. De manglende milliarder skal ikke findes på én gang, men over flere år i takt med investeringerne i jernbanerne, og derfor er det ikke nogen uoverskuelig manøvre, mener han.

»Hvis vi ser, hvor mange år det strækker sig over, så er det måske en halv milliard kroner om året, man skal finde, og i den sammenhæng er det ikke de store penge,« siger Kim Christiansen og afviser, at man skal til at se på eksempelvis skattestigninger.

»Det er slet ikke i den størrelsesorden. I forvejen bruger vi i finansloven omkring 14 milliarder kroner årligt på infrastruktur, og jeg tror ikke, Danmarks økonomi står og falder på, om vi skal hæve det med en halv milliard,« siger han.