DF: Kritik af førtidspension er valgkamp

AE overser med vilje fordelene for de svageste i seniorførtidspensionsordningen, mener Kristian Thulesen Dahl.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) kaster sig ind i valgkampen på rød bloks side, når rådet hævder, at seniorførtidspensionsordningen forringer vilkårene for de svageste i samfundet.

Det siger Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, som mener, at AE med vilje overser den gruppe af nedslidte, der rent faktisk bliver bedre stillet ved den nye ordning.

- Det er rigtigt, at nogle af de mennesker, der ellers ville have fået efterløn, får lidt mindre, men aftalen tager også hånd om dem, der ikke har indbetalt til efterlønnen, siger Kristian Thulesen Dahl.

AE's beregninger viser, at seniorførtidspensionen vil give nedslidte arbejdere og deres familier mindre i tegnebogen hver måned, fordi den i modsætning til efterlønnen skal modregnes i ægtefællens løn.

Et FOA-medlem og en ægtefælle med en gennemsnitlig LO-indkomst, svarende til en månedsløn på cirka 30.000 kroner, vil således miste 1280 kroner i det månedlige husholdningsbudget med førtidspension i stedet for efterløn.

Men ifølge Kristian Thulesen Dahl er den nye ordning alligevel en god løsning, når man kigger på helheden:

- Man skal fokusere på alle og ikke blot dem, der har indbetalt til efterløn. De svageste i samfundet er jo dem, der slet ikke har noget forsørgelsesgrundlag, når de er nedslidte.

- Seniorførtidspensionen har lempeligere vilkår end en almindelig førtidspension, og derfor vil de mennesker være bedre stillet, mener Kristian Thulesen Dahl.

De Radikales arbejdsmarkedsordfører Morten Østergaard er enig:

- Vi skal spare 18 milliarder i 2020, og så synes vi, at efterlønsordningen er en dårlig prioritering. Vi har i stedet spændt et sikkerhedsnet ud under alle - også dem, der ikke har været medlem af en A-kasse, siger Morten Østergaard.

Det er regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale, som har indgået aftalen om reformen.

/ritzau/