DF-krav: Skær i førtidspension til flygtninge

Midt under forhandlingerne om en ny førtidspensionsreform fremsætter DF krav om at beskære førtidspensionen for flygtninge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti fremsætter nu krav ved forhandlingerne om en førtidspensionsreform, som betyder, at flygtninges mulighed for at få førtidspension bliver mindre.

Fremover skal flygtninge ikke være undtaget fra reglerne om optjening til førtidspension, som betyder, at flygtninge modsat etniske danskere ikke får nedsat deres førtidspension, hvis de har levet mindre end 4/5 af deres liv fra det fyldte 15 år i Danmark, mener DF.

- Det skal være mindre økonomisk attraktivt at komme på førtidspension for ikke-vestlige indvandrere, og sagen er, at der er et optjeningsprincip for førtidspension, som flygtninge er undtaget fra. De får faktisk fuld førtidspension i modsætning til en dansker, der har været ude i verden i et par år. Det er grundlæggende urimeligt, siger udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Markant stigning

Han reagerer blandt andet på baggrund af en historie i dagens Berlingske, hvor Rockwoolfondens Forskningsenhed har analyseret på, hvor mange indvandrere der er på førtidspension. Det viser sig at hele 41 procent af de ikke-vestlige indvandrere mellem 55 og 59 år er på førtidspension, mens samme tal for etniske danskere kun er på 13 procent.

Venstre vil have et mere grundigt talmateriale på bordet, før de vil pege på, om de vil komme med krav om nye regler, der kan mindske antallet af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension Både de Konservative og Socialdemokraterne erklærer sig dog som modstandere af DFs ide om at skære i førtidspension for flygtninge.

- Hvis man har fysiske og psykiske ar, så kan vi ikke skære i førtidspension. Der skal trods alt noget til, før man kan høre ind under kategorien flygtning, siger de Konservatives politiske ordfører Benedikte Kiær.