DF: Kortuddannede skal sikres i pensionsordninger

Der er behov for at sikre mulighed for tidligere pension til kortuddannede i hårde brancher, mener Dansk Folkeparti, som dog bakker op om at hæve folkepensionsalderen fra 67 til 68 år.

Bent Bøgsted fotograferet i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejder man i nedslidende job og brancher, så skal man have mulighed for at få pension og forlade arbejdsmarkedet tidligere end andre.

Det fastslår Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted (DF), fredag, hvor Folketinget førstebehandler lovforslaget om at hæve pensionsalderen fra 67 til 68 år.

Både FOA og 3F har advaret mod, at en hævet pensionsalder især vil ramme de kortuddannede, og den bekymring kan DF-ordføreren godt forstå.

»Jeg er grundlæggende enig i, at der er nogle problemer. At man hæver pensionsalderen ligger jo tilbage til velfærdsreformen (fra 2006, red.), hvor man blev enige om, at man skulle hæve den i takt med, at gennemsnitslevealderen stiger. Men det ændrer ikke på, at der er nogle grupper, som ikke kan være på arbejdsmarkedet, indtil de er 67-68 år,« siger Bent Bøgsted og henviser til, at seniorførtidspensionen netop skal tage hånd om denne gruppe, men at ordningen ikke fungerer optimalt i dag:

»Vi indførte seniorførtidspensionen netop med bagtanken om, at de kortuddannede ikke kan holde til at være på arbejdsmarkedet i så lang tid. De har et job, der er mere nedslidende end andre, og derfor kan man ikke forvente, at de kan klare jobbet. Derfor har jeg sagt til beskæftigelsesministeren, at vi skal have ordningen til at virke, ellers duer det ikke.«

Ifølge Bent Bøgsted er der behov for, at folk skal være på arbejdsmarkedet i længere tid, i takt med at danskerne bliver ældre. Nedslidende brancher bør man dog fokusere anderledes på, fastslår han:

»Seniorførtidspensionen betød netop, at hvis man havde fem år til folkepensionsalderen, så kunne man gå på seniorførtidspension, og det var mere lempelige vilkår, der skulle til for at få tilkendt pensionen. Men desværre er det sådan, at efter førtidsfleks-reformen blev indført, så administrerer kommunerne seniorførtidspensionen på samme måde som alle andre førtidspensioner, og det var ikke hensigten.«

Vedtages lovforslaget om at hæve folkepensionsalderen til 68 år, så vil loven gælde fra 29. december i år for personer født efter 31. december 1962.

Forslaget om at hæve pensionsalderen er en del af velfærdsaftalen fra 2006, som Dansk Folkeparti, de Radikale, Socialdemokraterne og den tidligere VK-regering blev enige om.