DF kalder Lidegaard i samråd om »dramatisk ændring« i Tibet-politik

Udenrigsminister Martin Lidegaard har afvist at mødes med Tibets åndelige leder Dalai Lama med henvisning til spilleregler mellem Danmark og Kina. Nu vil DF have ministeren i samråd for at finde ud af, hvad det er for spilleregler.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har afvist at mødes med Tibets buddhistiske leder, Dalai Lama, når den højtprofilerede tibetaner til februar gæster Danmark.

Det sker med henvisning til et sæt spilleregler for den dansk-kinesiske dialog. Nu vil Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), have udenrigsministeren i samråd for at få uddybet, hvad det er for spilleregler, der forhindrer mødet.

»Martin Lidegaard var i pressen før jul, hvor han henviste til nogle spilleregler, der skal overholdes i forbindelse med Danmarks Kina-Tibet politik. Det er dramatisk nyt i min optik, at der skulle eksistere nogle spilleregler, hvor det er forbudt for danske ministre at mødes med Dalai Lama,« siger Søren Espersen.

Han henviser til, at han som medlem af Udenrigspolitisk Nævn ikke er blevet præsenteret for det nævnte sæt spilleregler. Desuden er han af Lidegaards fire forgængere på posten, Per Stig Møller (K), Lene Espersen (K), Villy Søvndal (SF) og Holger K. Nielsen (SF), blevet forsikret om, at der ikke efter 2009 har været noget forbud, men at man blot af forskellige årsager ikke fandt det »befordrende« at mødes med Dalai Lama.

»Jeg ved godt, at der var en verbalnote i 2009, som siger, at Danmark skal modsætte sig enhver mulighed for, at Tibet bliver selvstændigt. Det var forfærdeligt i sig selv, og det var vi i DF imod. Hvis der ligger yderligere aftaler, skrevne eller mundtlige, der betyder, at ministre har forbud mod at mødes med Dalai Lama, så er det utroligt vigtigt, at det kommer for en dag,« siger Søren Espersen.

Dalai Lama besøger Danmark 11.-12. februar på invitation af Støttekomiteen for Tibet.