DF i chok over V-politikers kritik af Israel

DFs udenrigsordfører, Søren Espersen, er rystet over, at Venstres Jakob Engel-Schmidt sammenligner Israels system på Vestbredden med apartheid.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres Jakob Engel-Schmidt (V) må have været på en propagandatur. Sådan lyder forklaringen fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), efter at Jakob Engel-Schmidt siger til Berlingske torsdag, at det israelske system på Vestbredden og i Østjerusalem »de facto minder om apartheid«.

»Det her er meget, meget rystende, og jeg må spørge, hvad Venstre har gang i. Jeg er desværre gammel nok til at huske, hvad apartheid er, men jeg tror ikke, at Jakob Engel-Schmidt ved, hvad det betyder, for ellers ville han aldrig have sagt sådan noget ukvalificeret vås,« siger Søren Espersen.

Netop hjemvendt fra et femdagesbesøg i Mellemøsten hæfter Jakob Engel-Schmidt sig blandt andet ved kontrolposten ved muren mellem Betlehem og Jerusalem, hvor han en tidlig morgen så palæstinensere stå i kø i timevis for at komme på arbejde »på så lidt plads, at vi ville opfatte det som en grov krænkelse af standarderne for kvægtransport«.

»Jeg har meget stor forståelse for Israels behov for sikkerhed. Jeg kunne aldrig drømme om at sætte spørgsmålstegn ved Israel. Netop derfor bør vi kunne sige til vores allierede, at det her er vi bekymrede over,« siger Jakob Engel-Schmidt til Berlingske.

Men det er noget pjat, mener Søren Espersen.

»Jeg ved da godt, at folk skal stå i kø. Jeg har selv skullet stå i kø, når jeg skulle til Betlehem og Ramallah. Sådan er det. Det er fordi, det ikke altid er Guds bedste børn, der forsøger at komme ind i Israel. Men at bruge ordet apartheid er fuldstændig grotesk,« siger han.