DF: Høringer forhindrer ministre i »at putte med noget«

Parlamentariske høringer ville ifølge Dansk Folkeparti gøre det sværere for ministrene at holde noget skjult i potentielle skandalesager.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er helt med på Folketingets Præsidiums idé om at indføre parlamentariske høringer som alternativ til de ofte langstrakte og dyre undersøgelseskommissioner.

Det ville ifølge retsordfører Peter Skaarup (DF) give borgerne mere indsigt i, hvad der foregår, og så ville det give politikerne et bedre værktøj til at holde øje med ministrene, som ellers kan blive udfrittet i et samråd.

»Der er stadig en risiko for, at de samråd, vi har, betyder, at ministrene går og putter med tingene. Og der vil det her forum sikre, at man får en større indsigt og en større grad af saglig diskussion omkring nogle konkrete forhold,« siger Peter Skaarup.

»Høringerne ville betyde, at man ville kunne trænge dybere til bunds i de her sager, der kører i offentligheden, og hvor der ofte er store spørgsmålstegn bagefter de samråd, der er med ministrene, fordi ministrene prøver at dække over forskellige forhold,« fortsætter retsordføreren.

Han peger på den igangværende skattesagskommission som et godt eksempel, hvor det kunne have gavnet med en høring i Folketinget.

»Det ville virke bedre, hvis man havde givet medierne fuld adgang til det, der foregår, hvilket vi i Dansk Folkeparti i øvrigt også foreslog, da Skattesagskommissionen startede, så man også kunne transmittere fra afhøringerne,« siger Peter Skaarup.

Retsordføreren understreger, at der skal opstilles klare retningslinjer, hvis der skal indføres.

»Men jeg kan kun se fordele, hvis man får lagt nogle gode regler, som forhindrer, at det bliver et for stort cirkus,« siger han.

Folketingets Præsidium er ikke kommet med noget udspil til, hvilke rammerne for de såkaldte parlamentariske høringer skal være.