DF hiver ny model frem for at blive i Europol

Lissabon-traktaten skal genåbnes, så Danmark kan blive i det europæiske politisamarbejde, Europol, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti deler foldere ud og møder danskerne til en snak om folkeafstemningen om retsforbeholdet. Sted: Rødovre Centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti hiver nu en ny Europol-model op af hatten kort før folkeafstemningen tredje december, skriver Jyllands-Posten.

Partiet har hidtil garanteret, at et nej ved afstemningen om retsforbeholdet ikke vil betyde, at Danmark bliver udelukket fra det europæiske politisamarbejde Europol, da Danmark kan få en parallelaftale med EU.

Men nu forslår partiet, at genåbne Lissabon-traktaten for at sikre, at Danmark kan blive i Europol.

Det nye forslag sikrer samtidig, at Dansk Folkeparti ikke havner i en konflikt mellem Europol og Schengen-samarbejdet, der kan blokere for partiets mærkesag om at genindføre grænsekontrollen i Danmark.

Dansk Folkeparti ønsker rent praktisk en tilvalgsmodel som den Storbritannien og Irland har, hvor landene deltager i Europol, men står uden for Schengen-reglerne.

Men for at det kan vedtages, skal alle EUs medlemslande blive enige om at ændre traktaten, som også skal godkendes af Europa-Parlamentet.

Og det anser juridiske eksperter for at være en urealistisk manøvre.

»Der er en modstand i EU mod at lave traktatændringer, og det er en meget tung proces,« siger juraprofessor Peter Pagh til Jyllands-Posten.