DF hiver minister ind i sag om forværret vandmiljø

Nye tal viser, at vandmiljøet er forværret for tredje år i træk. Mængden af alger er øget med 30 procent.

Miljøminister Esben Lunde Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) må forklare, om vandmiljøet herhjemme forværres.

Det viser tal om klorofylkoncentrationen i danske fjorde og havområder, som endnu ikke er blevet offentliggjort.

Det skriver Altinget, der er i besiddelse af tallene. Mængden af alger - målt på koncentrationen af klorofyl - tog i 2016 et markant skift i den forkerte retning, skriver mediet.

- Umiddelbart så virker det en lille smule underligt. Vi havde selvfølgelig en forventning om, at det ville gå den anden vej. Vi bliver nødt til at spørge ministeren, hvordan tingene hænger sammen, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen.

Ifølge tallene er vandmiljøet forværret for tredje år i træk. Samlet er mængden af alger øget med 30 procent siden 2013. Det betyder, at der kan komme mere iltsvind i fjorde og kystnære områder.

Lektor i biologi Jens Borum fra Københavns Universitet mener, at tallene udfordrer landbrugspakken. Politikerne ventede mindre kvælstof og klorofyl, før Folketinget vedtog landbrugspakken, siger han til Altinget.

- Og med de her tal må man konstatere, at det kan vi ikke se. Det går den stik modsatte vej, siger han.

Jens Borum mener, at et dårligere vandmiljø kan blive meget alvorlig for Danmark. Det kan være et brud på EU's vandramme-direktiv, som stiller krav om, at vandmiljøet ikke må forringes.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser over for Altinget, at Miljøstyrelsen har fået tal for klorofyl fra 2016. Aarhus Universitet, som har beregnet tallene, vil ikke kommentere sagen.

Pia Adelsteen påpeger, at landbrugspakken målretter indgreb mod kvælstof, hvor problemerne er størst.

- Det, vi gør med landbrugspakken, er at lave en målrettet regulering. Det skal være mere målrettet mod det kvælstof, man må bruge. Hvor det gør størst skade, får man ikke lov at bruge så meget, siger Pia Adelsteen.

/ritzau/