DF har stillet 1.200 spørgsmål til ny EU-sygesikring

Dansk Folkepartis sundhedsordfører kan ikke se nogle problemer i de mange spørgsmål. Det er ministeren, man skal pege fingre ad, siger hun.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er bekymret over udsigten til, at den offentlige rejsesygesikring ophæves, og det har fået partiet til at stille flere end tusind spørgsmål om sagen til sundhedsminister Astrid Krag (SF). Men end ikke Dansk Folkepartis egen sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), har styr på, hvor mange spørgsmål embedsmændene i Sundhedsministeriet skal have fundet svar på, når lovforslaget atter bliver taget op efter juleferien.

»Jeg er selv i tvivl. Nogle tæller det til 1.227. Jeg tror, det er fordi, jeg stillede nogle spørgsmål, inden vi fik lovforslaget i hånden, og så er der andre fra partiet, som også har stillet spørgsmål. Så jeg har ikke tal på, hvor mange, det er. Men det er omkring 1.200,« forklarer hun.

Dansk Folkeparti er utilfreds med, at regeringen med lovforslaget vil afskaffe det gule sygesikringsbevis. Hvis det gennemføres, skal danskerne fremover huske EUs blå sygesikringskort, når de skal på ferie i Europa. Det betyder samtidig, at den rejsende bliver ligestillet med borgerne i EU-landet, og at der derfor kan være egenbetaling for danskere, som får brug for lægehjælp. Det vil skabe større ulighed, mener Liselott Blixt.

»Jeg frygter, at der vil være en brugebetaling, bare man tager et smut til Tyskland for at handle ind eller til London i en weekend. Man kan selvfølgelig købe en rejseforsikring, men det vil give problemer for de handicappede eller kroniske syge (som har vanskeligere ved at tegne forsikringer, red.). Det her kan give større ulighed i sundhed,« fastslår hun og retter samtidig kritik af sundhedsministeren for at haste loven igennem.

»Vi fik lovforslaget onsdag før juleferien. Når vi kommer tilbage tirsdag efter juleferien, skal vi andenbehandle det torsdag. Der bliver ikke ret mange dage til, at vi kan få svar fra ministeren eller til, at vi kan kalde hende i samråd. Ugen efter skal det tredjebehandles, og så skal det være færdigt. Jeg synes, det er en hastelov, man forsøger at køre igennem. Det her drejer sig om over fem millioner mennesker, det kommer til at gælde alle danskere. Så er det nødvendigt, at det bliver behandlet ordentligt,« siger Liselott Blixt.

Hun kan ikke se nogle problemer i, at hun har stillet så mange spørgsmål til ministeren.

»For det første ved ministeren godt, at jeg stiller spørgsmål til noget af det, vi ikke får ordentligt belyst. Det er jeg kendt for. Og så tror jeg ikke, at man skulle være kommet med et lovforslag, når man går på juleferie og så beslutte, at det skal klappes igennem lige efter ferien. Det er ministeren, man skal pege fingre ad,« siger hun.