»DF har forstået at lytte og være mere nærværende end Venstre«

Dansk Folkeparti er gode til at fortælle tingene, så danskerne kan forstå det. På det punkt skal Venstre blive bedre, lyder det fra politikere i V-ledelsen, der ligesom Søren Gade mener, at man kan lære af DF.

»DF har forstået at lytte mere og være mere nærværende end Venstre har,« siger Venstres Anni Matthisen, der er valgt i Syddanmark, hvor DF fik allerstørst opbakning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det er ikke kun Søren Gade (V), der mener, at regeringspartiet Venstre har meget at lære af Dansk Folkeparti, når det gælder evnen til at vise, at man tager danskernes bekymringer alvorligt.

Venstres nye gruppeformand bakkes op af partifæller fra gruppeledelsen, blandt andre Anni Matthisen (V), der er valgt i Syddanmark, hvor DF fik allerstørst opbakning.

»DF har forstået at lytte mere og være mere nærværende end Venstre har,« siger hun og tilføjer, at Venstre bør lade sig inspirere af DF for at vende den tilbagegang, partiet fik ved folketingsvalget.

Her gik Venstre 13 mandater tilbage til 34, mens Dansk Folkeparti gik 15 mandater frem til 37 - hvilket gør DF til Christiansborgs næststørste parti og det største i blå blok.

»Jeg mener især, at vi skal være opmærksomme på, hvordan vi fortæller tingene. DF er rigtig gode til at fortælle tingene, så danskerne kan forstå det. Og der mener jeg stadigvæk, at vi kan blive bedre,« siger Anni Matthisen.

Den holdning deler gruppenæstformand Louise Schack Elholm (V).

»Det er meget vigtigt at tage folks bekymringer alvorligt, og det synes jeg også, at vi har gjort. Men jeg ikke sikker på, at det er trængt ind til folk - og det må vi jo overveje, hvordan vi skal gøre i højere grad,« siger hun og tilføjer, at DF lader til at komme bedre ud over rampen med det budskab.

En af de store skillelinjer ved valget var yderområderne mod storbyerne. Socialdemokraterne slog i valgkampen fast, at Danmark er ude af krisen - men det er langt fra alle danskere, der kan mærke det, understreger Louise Schack Elholm:

»Det er en ting, vi har været opmærksomme på. Så kan man diskutere, om vi har været gode nok til at få det ud til borgerne.«

Selv om gruppenæstformanden gerne vil lade sig inspirere af DF, understreger hun, at det er vigtigt, at Venstre finder »sin egen måde at gøre tingene på«.

Der er mange partifæller, der gør en stor dyd ud af at lytte til danskerne, påpeger Anni Matthisen, der selv har lagt mange kræfter i at være til stede i sin kreds og lytte til bekymringerne - blandt andet gennem netværksmøder.

»Man skal engang imellem huske at tænke lovgivning nedefra. Lad være med at tro, at man har løsningerne på alt bag skrivebordene på Christiansborg. Man skal ud i virkeligheden og lytte til, hvad det er, der bekymrer folk. Få deres hverdag med ind i lovarbejdet,« siger Anni Matthisen og tilføjer:

»Hvis det bliver akademiseret lovsprog, så redder det ingenting, for så forstår halvdelen af befolkningen det ikke. Det er os, der som politikere har ansvar for at kommunikere, så befolkningen forstår os. Og der synes jeg, at DF har været bedre til at kommunikere deres politik, end vi har.«

Trods Venstres tilbagegang gik Anni Matthisen frem ved valget - og det har hun en klar forklaring på:

»Jeg har lænet mig mere op ad den måde, DF siger tingene på, end måske så mange andre Venstre-folk har gjort.«