DF har fokus på antallet af læger i sundhedsaftale

Regeringens støtteparti regner med at kunne lave en politisk aftale om en sundhedsreform inden næste valg.

Regeringen kan godt regne med, at blå blok kan gå til valg med en ny kurs for det danske sundhedsvæsen.

Dansk Folkeparti regner nemlig med at indgå en politisk aftale om en ny sundhedsreform inden næste valg.

Aftalen kan fungere som et valgoplæg fra blå bloks side. Det siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt, efter at regeringen onsdag har fremlagt sit udspil til en sundhedsreform.

»Overordnet lyder det meget positivt,« siger hun om udspillet.

De største udfordringer er ifølge Blixt antallet af hænder, eksempelvis lægerne.

»Hvis ikke vi får lægerne med i denne reform, kan vi ikke få den implementeret alle steder.«

»Vi er nødt til at sikre os, at vi har en rigtig god aftale med almene praktiserende læger, som er en af hovedfigurerne i aftalen,« siger Blixt.

Regeringen ønsker ifølge udspillet at uddanne yderligere 100 speciallæger i almen medicin. Det er dem, som ofte arbejder i almen praksis. Altså borgernes egen læge.

De 100 ekstra uddannelsespladser kommer ud over 60 pladser, som regeringen allerede har tilføjet blandt andet på baggrund af anbefalinger fra lægedækningsudvalget.

Der åbner 60 nye pladser på videreuddannelsesforløbet i almen medicin i 2019. De resterende 100 pladser er tilgængelige i 2020, hvis det står til regeringen.

DF har længe ønsket regionerne skrottet. De består som sådan. Men de fem regionsråd, der har 205 folkevalgte politikere, står til at blive nedlagt ved udgangen af 2020.

Blixt er ganske tilfreds med, at det folkevalgte led i regionerne skal nedlægges. I dag har DF i alt 21 medlemmer i de fem regionsråd.

Den nye model for regionerne er af politiske modstandere og eksperter blevet udlagt sådan, at det vil styrke DF's indflydelse i regionerne, når det politiske led er fjernet.

»Det undrer mig. Jeg synes allerede, at vi har haft rigtig god indflydelse i regionerne,« siger Blixt og nævner Henrik Thorup fra Region Hovedstaden som et eksempel.

Der er senest folketingsvalg 17. juni.

/ritzau/