DF giver dispensation fra krav om statsborgerskab

Hvis du prøver at melde dig ind i Dansk Folkeparti, bliver du mødt med et krav om dansk statsborgerskab. Men en vedtægtsændring fra 2003 giver mulighed for dispensation til udenlandske statsborgere.

Det er faktisk ikke helt umuligt at blive medlem af Dansk Folkeparti, selvom du ikke er dansk statsborger. I 2003 ændrede partiet nemlig vedtægterne, således at hovedbestyrelsen kan give dispensation. Og den mulighed bliver benyttet.

»Det sker jævnligt, at der gives dispensationer. Vi giver også dispensation til sydslesvigere, danskere syd for grænsen, som har en tilknytning til det danske mindretal. Og til folk, der går og venter nogle år på at få deres danske statsborgerskab. Men der er ikke mange, der ønsker det, for på et tidspunkt får de statsborgerskab, og så melder de sig. Der er jo en grund til, at det hedder Dansk Folkeparti,« siger udenrigsordfører og medlem af hovedbestyrelsen Søren Espersen (DF).

Søren Espersens egen kone, Yvette Espersen, blev dansk statsborger og medlem af Dansk Folkeparti i 2003. Samme år, som partiet vedtog, at der kunne dispenseres fra kravet om statsborgerskab, som hun så altså ikke nåede at nyde godt af.

Men derfor har hun alligevel været aktiv på sidelinjen, før hun fik sit medlemskab.

»Yvette har ikke fået dispensation til noget som helst. Hun blev medlem af Dansk Folkeparti, da hun blev dansk statsborger. Før det var hun med mig ude og dele løbesedler ud. Og man bliver da inviteret med til sammenkomster og møder, for hun var immervæk gift med mig,« siger Søren Espersen.

Så hvis du ikke er dansk statsborger, og hovedbestyrelsen ikke vil give dispensation til medlemskab, kan du altså stadig være med til at dele løbesedler ud, hænge valgplakater op og deltage i sociale sammenhænge. Generalforsamlinger er dog lukket land, oplyser partisekretær Poul Lindholm Nielsen.

Forslaget om at ændre vedtægterne i 2003 kom fra den daværende hovedbestyrelse.