DF frygter pengespild med naturplan

Dansk Folkeparti er overordnet glad for regeringens nye naturplan, men partiet frygter, at blandt andet investering i sammenhængende natur vil være spild af penge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere gode ideer i regeringens nye naturplan, som præsenteres mandag. Men der er også en del elementer, der vækker frygt for pengespild, hvis man spørger Dansk Folkeparti.

»Umiddelbart lyder det som en fin overordnet plan for at gøre naturen bedre. Men jeg vil også sige, at jeg er lidt bekymret,« siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF).

Hun peger blandt andet på, at regeringen ifølge Politiken lægger op til at oprette en fond, som skal opkøbe naturarealer, og at der skal bruges penge på at skabe en bedre sammenhæng mellem de danske naturområder.

»Når man nedsætter en fond, så synes jeg ofte, at man ser, at i stedet for at få noget for pengene, så bliver de i stedet brugt på andre mærkelige ting, der ikke skaber mere natur,« siger Pia Adelsteen.

»Jeg kan godt forstå, at man vil skabe mere sammenhæng. Men hvis det betyder, at man vil lave en masse faunapassager (naturpassager, hvor dyr kan passere, red.) over vejene eller bruge mange penge på rør til mus, der ikke bevæger sig ret meget, så synes jeg, det vil være spild af penge,« siger hun med henvisning til, at en faunabro til hasselmus på Fyn har vist sig at være ubrugelig - trods en pris på 18 millioner kroner.

I stedet kunne man ifølge Pia Adelsteen for eksempel bruge pengene på at skabe mere biodiversitet i de danske statsskove.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) lægger med den 195 millioner kroner store naturplan også op til, at det skal være mere attraktivt for de danske landmænd at pleje naturen. Den ide synes Pia Adelsteen godt om, men der skal følge en glat lovgivning med.

»Det tror jeg, at de fleste landmænd har det fint med, for de vil gerne pleje naturen. Men det skal gøres enkelt, så landmændene ikke bliver bange for, at Miljøstyrelsen kommer og slår dem oven i hovedet,« siger Pia Adelsteen.