DF frifinder kulturfattig regering for københavneri

Dansk Folkeparti er godt træt af, at regeringen ikke kan finde penge til at holde masterne oprejst på Fregatten Jylland. Men det er forkert at kalde regeringens kulturprioriteringen for københavneri, lyder meldingen fra oppositionspartiet.

Fregatten Jylland står i finanslovsforslaget til at miste millioner i tilskud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis regeringens forslag til en finanslov bliver vedtaget, så kan det betyde, at masterne på Fregatten Jylland bliver kappet. Det kan ifølge Fregatten Jyllands direktør, Benno Blæsild, blive konsekvensen af den beskæring i støtten, som regeringen har planer om.

Men masterne skal forblive oprejst, insisterer Dansk Folkeparti.

- Det er en kulturfattig regering, der ikke sætter bevarelsen af dansk kultur i højsædet. Så fingeren nedad for den danske regering på det her område, siger partiets kulturordfører, Alex Ahrendtsen.

Den Gamle By i Aarhus har også udsigt til at få færre statsmillioner tilsendt, og det har fået blandt andre finansordfører Jonas Dahl (SF), folketingsmedlem Jens Joel (S) og Enhedslistens Per Clausen til at tale om »københavneri« i forbindelse med fordelingen af kulturmidlerne eller mangel på samme.

Men den kritik er - i denne omgang - fejlplaceret, mener Dansk Folkeparti.

- Lige med hensyn til finansloven er der ikke tale om det. Men generelt har de ret i, at der er tale om københavneri. Tidligere opgørelser viser, at København får langt flere kulturkroner end resten af landet, siger Alex Ahrendtsen og uddyber, hvorfor han afviser, at Aarhus og andre kulturbyer bliver snydt i denne omgang.

- Det er uforståeligt, at Statens Museum for Kunst skal spare ti millioner kroner i løbet af fire måneder. Man kunne have valgt at finde pengene bredt, så også Arken, Louisiana og de andre store kunne spædet til. Nu vælger man at tage Statens Museum for Kunst ud og skære helt vildt. Det giver ingen mening.

I finanslovsudspillet for 2013 står Den Gamle By til at miste 2,8 millioner kroner i støtte, mens Fregatten Jylland står til at miste et midlertidigt årligt tilskud på fire millioner kroner.