DF: Fratag flygtninge retten til en bolig

Regeringen vil gøre det lettere for kommunerne at etablere boliger til flygtninge. Men lovforslaget møder modstand fra Dansk Folkeparti. Borgerne køres ud på et sidespor, lyder kritikken.

ARKIVFOTO. Center Sandholm, også kaldet Sandholmlejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil med et nyt lovforslag give kommuner lov til at skrotte lokalplaner og lade flygtninge flytte ind i eksempelvis nedlagte skoler - og uden tilladelse bygge flygtningeboliger i bebyggede landzoner.

Det skal gøre kommunerne i stand til at tage imod de store flygtningestrømme, men det er ikke nogen holdbar løsning, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF):

»Regeringen griber det helt forkert an. I stedet for at stramme asylpolitikken og dermed sørge for, at der kommer færre flygtninge hertil, finder man på alle mulige finurlige løsninger i forhold til at finde nye boligformer. Oven i det kører man borgerne ud på et sidespor, fordi høringsfristen bliver forkortet. Det bryder jeg mig ikke om,« siger han.

I dag er reglerne sådan, at hvis en kommune vil ændre lokalplanen, kan de lokale borgere blive hørt i op til otte uger. Hvis lovforslaget vedtages, vil borgere kun have høringsfrist i to uger.

Adspurgt hvad kommunerne så skal stille op med det stigende antal flygtninge, der mangler boliger, lyder Martin Henriksens svar:

»Jeg synes, de skal blive på asylcentrene, indtil de kan blive sendt hjem igen. Det retskrav, de har på at få en bolig, skulle man enten fjerne helt eller bløde op, så man ikke springer over i boligkøen. Måske kunne man i stedet hjælpe nogle af de danskere, der har svært ved at finde en bolig.«

Martin Henriksen mener samtidig, at kommunerne i stedet for at stille sig tilfreds med regeringens lovforslag bør kræve en »ordentlig løsning«.

»Regeringen forsøger at komme et plaster på såret, men såret er et benbrud, så et plaster rykker ikke noget for alvor. Kommunerne burde meddele regeringen, at hvis det her skal fungere, så må regeringen sørge for, at tilstrømningen af flygtninge må standses.«