DF: Fornuftigt at tage passet fra dansk-kurdisk IS-bekæmper

DF ser intet problem i, at en dansk-kurdisk kvinde, som kæmper mod Islamisk Stat, får inddraget sit pas. Privatpersoner skal ikke føre krig på Danmarks vegne, lyder det.

Martin Henriksen - Dansk Folkeparti Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt på sin plads, at Københavns Politi har taget passet fra dansk-kurdiske Joanna Palani, der har kæmpet mod Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak sammen med de kurdiske styrker, som Danmark og Vesten ellers støtter militært.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF), efter at Berlingske lørdag har beskrevet sagen.

»Der er ikke grundlag for at kritisere loven eller det faktum, at politiet har inddraget passet. Hovedfjenden er IS, men det betyder ikke, at den danske stat skal acceptere, at herboende indvandrere tager ned og kæmper for kurderne eller mulige andre grupperinger,« siger Martin Henriksen i en skriftlig kommentar.

Passet er ifølge Berlingske taget fra Joanna Palani som konsekvens af en lov fra marts i år, der gør det muligt at tage passet fra personer, som har rejst til væbnede konfliktzoner, når der er »grund til at antage«, at personens handlinger kan være »en fare for statens sikkerhed«.

Palani har ellers hidtil kunnet rejse frit frem og tilbage for at deltage i kampene sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker, som Danmark selv har været med til at træne.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), er ifølge Berlingske uforstående over for, at Joanna Palani skal have frataget sit pas.

Men Martin Henriksen mener ikke, at deltagelse i en krig er en »privatsag«.

Han mener, at man bør overveje at stramme loven yderligere og for eksempel inddrage opholdstilladelsen hos folk, der rejser til bestemte områder.

»Det er naturligvis primært møntet på såkaldte syrienskrigere, men andre kan også blive ramt, og det er fint, for vi har også set at kampen mellem IS og kurdere trækkes med hjem til Danmark, og det kan eskalere i de danske gader, hvis folk har været nede og kæmpe i et krigsområde og så måske møder hinanden i Danmark. Det gider vi faktisk ikke,« siger Martin Henriksen.