DF-formand kritiserer blå bloks valgstrategi: Her begik man en afgørende fejl

De borgerlige partier burde i valgkampen have fokuseret mindre på »minkskandalen«. Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, der dog ikke mener, at han selv bidrog til den fejl.

»At gøre sagen til så stor en mærkesag i valgkampen – det var nok en fejl,« siger Morten Messerschmidt, der ikke mener, at han selv spillede en rolle i den fejlslagne strategi om at fokusere så massivt på Mette Frederiksens rolle i minksagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At flere af de borgerlige partier i valgkampen fokuserede ensidigt på Mette Frederiksens rolle i minksagen var »nok en fejl«.

Sådan lyder den opsigtsvækkende analyse fra Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

Og den fejl var en stærkt medvirkende faktor til, at blå blok tabte valget, og at Mette Frederiksen fortsat kan kalde sig statsminister.

»At gøre sagen til så stor en mærkesag i valgkampen – det var nok en fejl,« siger DF-formanden til Berlingske.

Udtalelsen kommer i forbindelse med et større interview, hvor Morten Messerschmidt varsler, at han vil lægge afstand til den traditionelle blå blok og i stedet vil forsøge at etablere et samarbejde med Enhedslisten, SF, LA og De Konservative.

Årsagen er, at disse partier er med i en række forlig, hvilket kan give indflydelse, selv om regeringen har flertallet.

Mink, mink og mere mink

Siden Mette Frederiksen i november 2020 beordrede landets mink aflivet, har blå blok været højlydt i kritikken af statsministerens beslutning, der som bekendt manglede hjemmel.

Den kritik var, også to år efter, et centralt element i flere af de borgerlige partiers valgstrategi i 2022-valgkampen.

På en af valgkampens første dage krævede en samlet blå blok således, at der skulle foretages en »uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens ansvar i minkskandalen«, som det lød i den pressemeddelelse, partierne udsendte.

Under åbningsdebatten i Folketingssalen 6. oktober var minksagen også det centrale emne for de borgerlige partier. Der var ikke megen fokus på krigen i Ukraine, politiske initiativer til at sænke Danmarks CO₂-udledninger eller på den buldrende inflation.

I stedet ville partierne have svar på, om Mette Frederiksen havde begået fejl i minksagen.

Kort før jul kunne man i Weekendavisen læse en analyse, som beskrev, at det var en udbredt holdning i Dansk Folkeparti, at minksagen fyldte for meget.

Den udlægning erklærer Messerschmidt sig altså enig i.

»Ja. Man kan i hvert fald sige, at vælgerne ikke valgte at straffe Mette Frederiksen for hendes ageren. Socialdemokratiet gik jo frem,« siger Messerschmidt.

Til Berlingske fortæller DF-formanden videre, at han bevidst valgte en mere tilbageholdende stil i minksagen, og at han mener derfor ikke, at partiet selv spillede en rolle i den fejlslagne strategi.

»Jeg synes selv, at vi afbalancerede det, men det må andre vurdere. Det er altid svært at være dommer i egen sag.«

Vil ikke udpege nogen

Morten Messerschmidt erkender, at Venstre, Konservative, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti i valgkampen ikke fremstod sammentømrede.

»Det var ikke en harmonisk blå blok i valgkamp, hvilket jeg synes, at de fælles pressemøder illustrerede,« siger han.

Vil du sætte partinavne på, hvem der var skyld i den fejlslagne strategi med at fokusere så meget på minksagen?

»Nej. Jeg tror, at man skal bare hvert parti for sig skal reflektere over, hvordan tingene var, og så se fremad,« siger Morten Messerschmidt, der fortsat ærgrer sig over et bestemt forhold i minksagen:

»Det er et problem, at vi ikke får advokatvurderingen af sagen, når der nu var et flertal i Folketinget.«