DF-formand: Danmark skal kun have den lille EU-pakke

Selv om Morten Messerschmidt kalder EU en taberklub og taler for exit, så har DF ikke taget stilling endnu.

Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er ikke parat til at anbefale et dansk exit fra EU.

Det fastslår DF-formand Kristian Thulesen Dahl på partiets sommergruppemøde i Sorø.

Udmeldingen kommer, efter at DF's medlem af EU-Parlamentet Morten Messerschmidt har kaldt EU for en »taberklub« og talt for, at Danmark i løbet af en årrække skal følge Storbritannien ud af EU.

Så langt er partitoppen dog ikke villig til at gå.

»Vi ønsker en helt anden balance i, hvad EU tager sig af, og hvad nationalstaterne tager sig af. Der skal være flere beslutninger, som landene selv kan tage,« siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

»Så er spørgsmålet, om man kan få en sådan balance i EU. Der ligger et oplæg fra foråret fra EU om, at nogle lande kan være med i meget, og andre lande kan være med i en mindre del af samarbejdet.«

»Vi kan godt se for os, at Danmark er medlem af den lille pakke. Det vil være udtryk for en permanent tilstand frem for den mellemstation, som de danske EU-forbehold er udtryk for.«

Ifølge DF-formanden vil det være et mere varigt udtryk for, at Danmark ikke skal være med blandt de lande, som ønsker en øget integration.

»Kan det lykkes, så skal det være der, vi skal være. Kan det ikke, så lægger vi op til, at der skal være en folkeafstemning, når Storbritannien får en aftale på plads,« siger Thulesen Dahl.

Han fastslår, at DF fortsat ikke har gjort op, hvorvidt partiet vil anbefale danskerne at forlade EU, hvis det skulle komme til en folkeafstemning.

»Vi synes grundlæggende, at det vil være sundt, hvis danskerne får mulighed for at stemme om Storbritanniens aftale. Vi tror på, at briterne får en aftale, som er god for både dem og EU.«

»Det vil være forfriskende, hvis danskerne får lov til at stemme om, hvorvidt vi skal gå i den retning, som Storbritannien er gået, eller om vi skal i retning af en stadig snævrere union,« siger Kristian Thulesen Dahl.