DF forlod møde med minister i protest: »Han forsøgte at latterliggøre os«

Selvom miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i april undskyldte, »at samarbejdet ikke har været godt« i sagen om de såkaldte kvotekonger, så har han på ingen måde ændret attitude, mener DFs fiskeriordfører. Et pudsigt mediestunt, siger ministeren.

Esben Lunde Larsen kritiseres nu igen for ikke at levere det, der bliver forventet af ham fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. I forrige uge forlod DF således et møde med ministeren i protest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

4. april var det politiske pressekorps samlet foran Dansk Folkepartis gruppeværelse på Christiansborg.

For efter Berlingske i marts havde skrevet om miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens manglende handling over for de såkaldte kvotekonger, diskuterede DF nu på et gruppemøde, hvad det skulle have af konsekvenser for Venstre-ministeren.

»Esben Lunde Larsen har sagt undskyld, og vi tror på, at regeringen og ministeren er indstillet på at føre den fiskeripolitik, som vi og et flertal i folketinget ønsker,« fortalte DFs gruppeformand Peter Skaarup efter mødet.

Miljø- og fødevareministeren havde forinden sagt undskyld fire gange i en pressemeddelelse, og blev derfor kun udstyret med en næse fra regeringens støtteparti, hvor Skaarup samtidig tilføjede:

»Han er under overvågning«.

Knap tre måneder efter ministerens næse, kører Esben Lunde Larsen dog nu igen »i det samme spor som tidligere«, mener DFs fiskeriordfører Ib Poulsen.

I torsdagens udgave af Ekstra Bladet kan man læse, at DFeren i forrige uge valgte at forlade et møde med ministeren i vrede.

»Udover, at han forsøgte at latterliggøre os, så har han siddet på en model siden november måned, som jeg har efterspurgt,« fortæller Ib Poulsen.

Berlingske har fået fat i DFs fiskeriordfører, mens han gør holdt på en rasteplads på vej til København for at mødes med netop Esben Lunde Larsen.

Et møde, som skal gyde olie på vandene oven på episoden i midten af juni, men hvor Ib Poulsen igen har været i tvivl om, hvorvidt han overhovedet skulle dukke op. Han får nemlig intet af det udleveret, han efterspørger, lyder DFerens forklaring - og derfor møder han nu igen op til forhandlinger med et blankt stykke papir.

»Jeg sagde til dem i går, at jeg ikke ville komme, hvis jeg ikke fik noget på forhånd. Så ringede telefonen ved 19-20-tiden, hvor de sagde, at nu skulle jeg bare høre, og nu skulle jeg se at komme over. Så nu er jeg alligevel stået op kvart over fire i morges for at køre over til mødet,« forklarer han.

»Træls og ikke særlig frugtbart« forløb

Personligt er Ib Poulsen ærgerlig over, at pressen i dag kan beskrive, hvad der skete på mødet i midten af juni.

Men efter at have »holdt Ekstra Bladet fra døren i en uge«, bliver han nu nødt til at fortælle, at forholdet til ministeren altså ikke er blevet bedre, mener han.

Regeringen tilsluttede sig nemlig i april den aftale, der var indgået mellem DF og partierne i rød blok, om at arbejde videre med en plan for at svække de såkaldte kvotekonger, som sidder på en stor del af de danske fiskekvoter.

Esben Lunde Larsen arbejder dog fortsat videre med sin egen dagsorden i sagen, mener Ib Poulsen.

»Det er, som om han ikke vil forstå, at han er med i en aftale, hvor han skal levere i ord og ånd. Han opfører sig stadig, som om man sidder med 90 mandater og kan gøre, hvad der passer en,« siger han og karakteriserer forløbet siden april som »fodslæbende, træls og ikke særlig frugtbart«.

Hvorfor tror du, det foregår sådan?

»Ja, det kan man jo kun gætte på. Enten er det bare hans måde at arbejde på, eller også har han nogle interesser med de her kvotekonger, han skal varetage, og det bliver han så åbenbart ved med.«

Men når man tænker tilbage på, at I for små tre måneder siden overvejede at vælte ham som minister og sagde, han var under overvågning - hvor stiller det jer så nu?

»For mig er det ikke målet at vælte en minister. For mig er målet at få lavet noget politik, så folk kan mærke, at vi laver noget, i stedet for hele tiden at skulle diskutere det her i medierne.«

Hjælper at blive til møderne

I et skriftligt svar til Ekstra Bladet forklarer Esben Lunde Larsen, at han netop anser Ib Poulsens kommentarer for at være et »pudsigt mediestunt«, når de nu for længst har aftalt et nyt møde torsdag.

Samtidig understreger ministeren, at han meget gerne vil finde en løsning, som alle, inklusive DF, kan være tilfredse med.

»Men det kræver jo, at man ikke forlader mødet,« skriver Esben Lunde Larsen til Ekstra Bladet.

Ifølge Ib Poulsen havde han en uge inden mødet efterspurgt et udspil, som han vidste lå klar i ministeriet, men som han ikke kunne få før lige op til mødet. Og udspillet viste sig på ingen måde at imødekomme DF og S.

»Det kan jo ikke hjælpe noget, at de leverer noget makværk, som de på forhånd godt ved slet ikke lever op til intentionerne i fiskeripakken, og så bare hånligt sidder og siger: Det er det, du kan få. Så er det håbløst at sidde og forhandle,« siger DFs fiskeriordfører.

Men når du nu siger, at han bliver ved med ikke at levere, hvad bør det så have af konsekvenser for ham?

»Nu håber jeg på, at mødet i dag er det sidste inden sommerferien. Så får vi en god lang sommer, og så må vi håbe, at han har fået hvilet ud og er klar til at levere efter sommerferien,« siger Ib Poulsen.