DF foreslår smiley-ordning for svindlende virksomheder

Dansk Folkeparti foreslår en smiley-ordning til firmaer, så man let kan se, hvis en virksomhed er blevet taget i for eksempel at snyde medarbejdere for løn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kender smiley-ordningen fra fødevarebranchen, men det kan også være en god ide at få sure eller glade ansigter på byggefirmaernes brevpapir.

Det siger Dansk Folkeparti, efter at en nordsjællandsk byggevirksomhed mandag tabte en faglig voldgift og skal betale 18,8 millioner kroner for underbetaling af 33 polske arbejdere.

»Det er et kæmpestort problem med østarbejdere og firmaer, der spekulerer i social dumping og løndumping. Både borgere og virksomheder skal selvfølgelig havde mulighed for at kunne orientere sig, og der tror jeg, at en smiley-ordning er noget, som alle kender og kan forholde sig til,« siger Morten Messerschmidt (DF), som er spidskandidat til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

Han foreslår, at smileyen kan være en obligatorisk del af det tilbud, som firmaerne giver.

»På den måde kan forbrugerne nemt navigere,« siger han.

Socialdemokraternes spidskandidat til Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod (S), har på baggrund af dommen mod den danske byggevirksomhed foreslået, at EU laver en lov om, at virksomheder sortlistes, hvis de dømmes for at snyde deres medarbejdere. Jeppe Kofod har tidligere udtalt, at han også ser sin ide om sortlisting som en slags smiley-ordning.

Venstres spidskandidat til EU-valget 25. maj, Ulla Tørnæs (V), mener ikke, at virksomhederne skal hænges offentligt ud på en sort liste og taler for, at en domstolsafgørelse er straf nok.