DF: Folkeafstemning handler også om grænsekontrol

Hvis vi stemmer ja til folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december, gør vi det samtidig sværere at få genindført grænsekontrollen, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en god grund til at stemme nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), efter at adjunkt Henning Bang Fuglsang Madsen fra Juridisk Institut ved Syddansk Universitet har udtalt, at Danmark vil blive slæbt for EU-domstolen, hvis vi genindfører kontrollen ved grænserne efter et ja ved folkeafstemningen.

»Det er utroligt vigtigt, at vi frem til folkeafstemningen får alle argumenter på bordet. Indtil nu har ja-partierne søgt at gøre det til en diskussion om Europol, mens vi andre har forsøgt at gøre opmærksom på, at det handler om meget andet end det. Det her bidrager til den forståelse, danskerne skal have, når de stemmer,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Nemlig, at det også er en diskussion, der involverer spørgsmålet om, hvorvidt Danmark kan forventes at få grænsekontrollen igen, og det vil være væsentligt sværere at tro på, at vi kan det, hvis vi stemmer ja 3. december,« siger DF-formanden.

Grænsekontrollen er et højt prioriteret ønske hos Dansk Folkeparti, men hvis det går som regeringen og de øvrige ja-partier ønsker det, bliver de såkaldte Schengenregler om fri bevægelighed overstatslige ved et ja til folkeafstemningen.

Det betyder, at Danmark ifølge Henning Bang Fuglsang Madsen ikke bare står til en verbal skideballe af EU-kollegerne, men risikerer »bøder og repressalier« fra EU-domstolen, hvis vi genindfører grænsekontrollen.

Spørgsmål: Men hvis vi stemmer nej til folkeafstemningen, kan det godt være, vi kan lave grænsekontrol, men vi ryger samtidig ud af Europol?

»Når vi argumenterer for at fortsætte i Europol, så er det fordi, vi lægger vægt på, at politiet kan trække oplysninger gennem Europol. Det er derfor, vi siger, at man skal kunne lave en parallelaftale med de andre lande. Alt tyder på, at sådan en aftale kan laves efter et nej den 3. december. Og så løser vi både spørgsmålet om Europol og undgår den negative effekt ved, at det kan blive sværere at lave kontrol ved grænserne,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han siger, at partiet vil slå hårdt på grænsekontrol-argumentet op til folkeafstemningen, så det »ikke kun er det hjørne, som ja-partierne vil tale om, nemlig Europol, debatten kommer til at handle om«.