DF: Foghs hårde linje over for Rusland har været usmart

Som generalsekretær for NATO har Anders Fogh Rasmussen været for hård over for Rusland, mener Dansk Folkepartis forsvarsordfører. Vi har fælles interesser, lyder det.

Stormagter er stormagter, og dem skal man være barske over for, konkluderer Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup (DF). Men som generalsekretær for NATO har Anders Fogh Rasmussen alligevel været for hård over for Rusland, mener hun.

»Den meget hårde linje, han har ført over for Rusland, har været mindre smart, fordi på lang sigt har Rusland, Ukraine og Europa fælles sikkerhedsinteresser. Derfor synes jeg, det er uheldigt, at han har ført en politik, der i meget høj grad udnævner Rusland til fjende,« siger Marie Krarup.

Hun mener, at både Ukraine og Rusland på et tidspunkt bør blive optaget i NATO. Og med det i baghovedet er Anders Fogh Rasmussen gået over stregen, mener DF-ordføreren.

»Der er jo noget, som hedder langsigtede sikkerhedsinteresser, og der går Rusland og Ukraine altså ind under den samme hat som NATO. Det mener jeg, at Fogh har manglet forståelse for,« siger hun.

Fredag har Anders Fogh Rasmussen sidste arbejdsdag i NATO-hovedkvarteret som generalsekretær for den 28 lande store forsvarsalliance efter godt fem år på posten. Og der er da også ting, han har gjort godt, mener Marie Krarup:

»Jeg synes, det er rigtig godt, at han har stillet krav om, at de europæiske regeringer skal yde mere i deres bidrag til NATO. Det kan ikke passe, at det er amerikanerne, der skal stå for det hele,« siger hun.

Fra Foghs partifælle Troels Lund Poulsen (V), der er forsvarsordfører for Venstre, er der en del flere rosende ord at hente. Modsat Marie Krarup mener Troels Lund Poulsen netop, at Foghs offensiv mod russerne er særdeles positiv.

»Det er russerne, der har startet hele denne her aggression, og derfor synes jeg sådan set, at det har været helt dejligt og befriende at se, at der er kommet et meget klart svar fra NATO på nogle af de voldsomme udfald, russerne er kommet med mod Ukraine, men sådan set også i deres retoriske tilgang til de her konflikter,« siger han.

Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg tiltræder som ny generalsekretær for NATO 1. oktober.