DF: Flygtninge uden børneattest må aldrig arbejde med børn

Det er positiv forskelsbehandling og bør aldrig kunne lade sig gøre, at flygtninge kan få arbejde på børneområdet uden en fyldestgørende børneattest. Det mener Dansk Folkeparti, der nu kræver, at ministeren forholder sig til sagen.

»Det her med at tviste loven, fordi man gerne vil integrere, det går simpelthen ikke,«  siger Dansk Folkepartis børneordfører, Pernille Bendixen (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen kompromisser.

Så klar er meldingen fra Dansk Folkeparti i sagen om, hvorvidt flygtninge skal have lov til at tage jobs på børneområdet, selvom de ikke har fyldestgørende børne- og straffeattester.

»For Dansk Folkeparti er der ingen gylden middelvej i denne sag. Enten afleverer man en fyldestgørende attest, eller også arbejder man ikke med børn. Længere er den ikke, og der skal ikke findes kompromisser, det bliver der jo heller ikke for alle andre, der skal arbejde med børn,« siger børneordfører Pernille Bendixen.

Attest gælder kun for tiden i Danmark

Sagen er kommet frem, efter at Kommunerns Landsforening i onsdagens Berlingske advarer mod, at en stor del af det offentlige arbejdsmarked bliver lukket land for tusindvis af flygtninge, hvis de ikke kan arbejde på børneområdet, hvor en børneattest er påkrævet.

Problemet er, at flygtninges børneattest kun tæller den tid, hvor vedkommende har været i Danmark. Vedkommende kan derfor – i princippet – have begået overgreb mod børn tidligere, uden at det er registreret.

»Og det er jo forældrenes tryghed, børnenes tryghed, og alles tryghed, man går på kompromis med, og det duer bare ikke,« siger Pernille Bendixen.

Børneområdet beskæftiger knap 100.000 lærere, pædagoger og andre medarbejdere. De udgør 25 procent af de kommunale job, og spørger man kommunerne, er det et nøgleområde for den jobmæssige integrationsindsats.

KL: »Et dilemma«

I Berlingske opfordrer KL derfor regeringen til at tage stilling i sagen. Konkret har kommunerne fire tiltag, som man gerne vil have regeringens nik til. Det drejer sig om en screening af flygtningens færdigheder på børneområdet, en mentorordning til flygtningene, tydelige beskrivelser af, hvilke opgaver de skal udføre og klare retningslinjer for information til forældre om ansættelse af flygtninge.

Men der ér virkelig tale om et dilemma, når man skal finde kompromisser, der ikke går ud over trygheden. Det siger Michael Ziegler (K), formand for Løn- og Personaleudvalget i KL og borgmester i Høje-Taastrup i dagens Berlingske:

»Hvis vi skal lykkes med integrationsopgaven, er der brug for adgang til hele arbejdsmarkedet. Men attesterne, som skal stå som en garanti for tryghed, giver ikke mening for flygtninge,« siger han.

DF: »Positiv forskelsbehandling«

Af samme årsag overvejer Frederiksberg Kommune, om en samtale med en psykolog kan fungere som erstatning for en fyldestgørende børneattest for flygtninge.

Men den går ifølge regeringens største støtteparti ikke.

»Det er jo regulær forskelsbehandling i ansættelser, at nogen kan få særlige regler for deres ansættelse, imens andre må se sig om efter noget andet. Det kan Dansk Folkeparti naturligvis ikke acceptere,« siger Pernille Bendixen, hvis parti slet ikke ønsker, at flygtninge skal integreres i det danske samfund.

»Det her med at tviste loven, fordi man gerne vil integrere, det går simpelthen ikke,«  fastslår børneordføreren.

Derfor har Dansk Folkeparti nu rejst spørgsmål til kirkeminister Bertel Haarder (V), hvor hun beder ministeren forholde sig til, om man anerkender, at kommunerne står i et dilemma, når det gælder ansættelse af flygtninge i daginsitutioner, samt om ministeren mener, at der er en skævhed i, at flygtninge med en ikke-fyldestgørende børneattest får bedre mulighed for ansættelse end andre, der ifølge loven skal levere en fyldestgørende børneattest.