DF får sin første borgmesterpost: »Det er kraftedeme ikke respektfuldt«

Efter en dramatisk eftermiddag trækker forhandlingerne om borgmesterposterne fortsat ud i to kommuner. På Læsø får Dansk Folkeparti sin første borgmesterpost.

På valgtnatten på Københavns Rådhus natten til onsdag d. 22.11.2017 blev blå blok holdt ude af store dele af forhandlingerne med rød blok.. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et skuffende valg får Dansk Folkeparti sin første borgmesterpost.

Det bliver Karsten Nielsen, der de næste fire år kan kalde sig for borgmester for landets mindste kommune, Læsø, med støtte fra Socialdemokraterne og Læsø-listen.

Dermed er der et enkelt lyspunkt i et ellers nedslående valg for Dansk Folkeparti, der havde sat næsen op efter borgmesterposter i både Guldborgsund og Assens, men måtte se sig slået begge steder.

Dansk Folkepartis borgmesterpost vækker dog vrede hos Venstres hidtidige Læsø-borgmester, Tobias Birch Johansen, der ellers havde fået et flot valg og var gået ét mandat frem i det lille byråd.

»Jeg er fandeme flov. Jeg er simpelthen flov. Vi sidder på en tredjedel af alle vælgerne på Læsø. Læsøs udbetinget største parti er blevet sat uden for indflydelse. Det er kraftedeme ikke respektfuldt over for vores borgere,« siger Tobias Birch Johansen ifølge Ritzau.

Drama på Fyn

Ellers har langt hovedparten af landets kommuner har nu fået sat navn på borgmesteren de kommende fire år.

Kun i to kommuner må borgerne fortsat væbne sig med tålmodighed. Det drejer sig om Kerteminde og Dragør.

I Dragør på Amager er der borgerligt flertal, men endnu ingen borgmester. Siddende Venstreborgmester Eik Bidstrup er gået frem, mens Socialdemokraterne er gået tilbage.

I Kerteminde på Fyn er dramaet fortsat højspændt. Venstreborgmester Hans Luunbjerg har fået et skidt valg – men det samme har Socialdemokraterne og Borgerlisten. Til gengæld er Konservative gået voldsomt frem.

Lyspunkter for Venstre

Eftermiddagen og aftenen igennem er borgmesterposterne fordelt drypvist landet over.

Senest blev det endelig afgjort, at Helle Adelborg helt som ventet fortsætter som borgmester i Hvidovre. Der var dog spænding om, hvorvidt hun ville konstituere sig med rød eller blå blok, men hun har ifølge TV2 Lorry nu valgt at konstituere sig med blå blok - Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre.

Sidst på eftermiddagen kunne John Engelhardt erklære, at han med opbakning fra Konservative og Dansk Folkeparti tog en tørn mere som borgmester i den københavnske vestegnskommune Glostrup. Tidligere har Venstre og DF kørt parløb i kommunen.

Meldingen kom i kølvandet på endnu en Venstre-opmuntring – nemlig nyheden om, at Hans Østergaard bliver ny borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her havde Socialdemokraterne og Kristendemokraterne ellers forsøgt at finde fælles fodslag, men forgæves.

Dermed var der enkelte lyspunkter for Venstre ovenpå et ellers skuffende valg – blandt andet eksemplificeret i borgmesterposten til socialdemokraten Kirsten Jensen i Hillerød, der faldt på plads onsdag eftermiddag efter en aftale med netop Venstre. Dét på trods af at Venstre faktisk fik ét mandat mere end S i byrådet.

I Slagelse blev der tidligere på eftermiddagen sået tvivl om, hvorvidt socialdemokraten John Dyrby Paulsen havde tilstrækkelig opbakning som borgmester. Det fastholder Paulsen dog fortsat.

Få de seneste opdateringer fra kommunalvalget her.