DF: EU-sanktioner mod Færøerne er grundlovsstridige

Dansk Folkepartis medlem af Europa Parlamentet, Morten Messerschmidt, mener, at fødevareministeren skulle have taget forbehold over for sanktioner mod Færøerne, som ifølge Messerschmidt strider imod den danske grundlov.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det strider imod grundloven, at Danmark skal forbyde færøske fiskekuttere at anløbe danske havne.

Sådan siger Dansk Folkepartis medlem af Europa Parlamentet, Morten Messerschmidt (DF), efter at EUs komité for fiskeri og akvakultur onsdag vedtog at indføre sanktioner mod Færøerne på grund af færøsk overfiskning af sild i Nordatlanten.

»Fødevareminister Mette Gjerskov burde have taget forbehold over for EU-kommissionen og gjort det klart, at færinger er danske statsborgere, og at bestemmelser i grundloven gør det problematisk at efterleve forbuddet mod, at færøske fiskekuttere kan anløbe danske havne,« siger Morten Messerschmidt.

Færøerne er en del af det danske rigsfællesskab, og fødevareminister Mette Gjerskov (S) har beklaget, at EU har indført sanktionerne frem for at finde en løsning ad forhandlingernes vej.

Sanktionerne betyder, at færøske fiskefartøjer ikke vil kunne anløbe havne i EU og afsætte deres fisk til kunder i EU.

Morten Messerschmidt mener, at sanktionerne strider imod princippet om ligebehandling af danske statsborgere.

»Det handler om den danske grundlov, om dansk suverænitet. Det er intet mere sakralt end netop det,« siger Messerschmidt, der også af andre grunde mener, at færingerne har en god sag.

»Færingerne har en brandgod sag. Sildebestanden er langt højere end de kvoter, der er blevet meldt ud. Og den store sildebestand er en trussel for de øvrige fiskearter. Sildene æder simpelthen de andre arter, og det destabiliserer den maritime mangfoldighed,« siger Morten Messerschmidt.

Det var onsdag aften ikke muligt at få en kommentar fra fødevareminister Mette Gjerskov.