DF: EU-kvoter vil sætte gang i menneskesmuglernes forretning

EU-Kommissionen lægger op til et fælles kvotesystem for at fordele flygtninge mellem EU-lande. Det vil give flere usikre bådture over Middelhavet, advarer Dansk Folkeparti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Europa-Kommissionens udspil om at indføre kvoter for at fordele asylansøgere medlemslandene imellem, vil det være vand på menneskesmuglernes mølle, mener medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt (DF):

»Menneskesmuglerne vil virkelig få gang i forretningen, hvis man begynder på den her måde at tage imod de mange folk, som flygter over Middelhavet. Det vil gøre, at stadigt flere folk vil dø i Middelhavet,« siger han og uddyber:

»Jeg er ærgerlig over, at det her udspil ikke indeholder en højere grad af fokus på, hvad vi kan gøre for at hjælpe de her mennesker i nærområderne, så de ikke behøver at flygte.«

Kommissionen har onsdag fremlagt sit udspil, der med tiden kan blive til lov, hvis medlemslandene og parlamentet giver grønt lys. Ifølge den socialdemokratiske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) bliver man nødt til at finde en mere solidarisk løsning, så Italien, Tyskland, Sverige og Frankrig ikke skal trække det tunge læs, som de gør i dag.

»Det er vigtigt, at alle lande bidrager til at tage en del af det pres, der er, når der kommer så mange flygtninge til Europa,« siger hun og påpeger, at hun allerhelst så, at flere lande påtog sig et ansvar frivilligt.

»Men alt viser, at der ikke sker så meget, når man går frivillighedens vej. Det er svært at tvinge medlemslandene til det, for et egentligt fordelingssystem kræver jo enighed.«

Tanken om at have en fælles fordelingsnøgle lægger fjernt for Morten Messerschmidt, der fastholder, at medlemslandene selv må formulere deres udlændingepolitik. Adspurgt om den skæve fordeling af flygtninge i dag er retfærdig, svarer han:

»Retfærdighed kan måles ud fra to parametre: Er det retfærdigt, at man skal sætte sit liv og sin formue på spil? Det synes jeg ikke. Jeg synes, det retfærdige ville være at hjælpe de mange i lokalområderne i stedet for de få, der kommer igennem nåleøjet til Europa. Er det så retfærdigt at medlemslandene har en forskellig tilgang til udlændingepolitikken? Ja, det er det, for det er befolkningerne, der har valgt den linje.«

Uanset hvordan kommissionens udspil ender med at se ud i en eventuel lovgivning, vil kvotesystemet blive uden dansk deltagelse på grund af retsforbeholdet.