DF er klar til at lade flygtninge arbejde uden for centre

DF åbner for kompromis om flygtningelandsbyer ved at fravige krav om, at flygtningene ikke må integreres.

København: Dansk Folkeparti står ikke længere fast på kravet om, at flygtninge ikke må arbejde uden for de flygtningelandsbyer, partiet vil have etableret.

Det sker ud fra erkendelsen af, at Dansk Folkeparti trods pladsen som Folketingets næststørste parti ikke råder over 90 mandater alene, forklarer integrationsordfører Martin Henriksen (DF) til dr.dk:

- Så kommer vi ikke hele vejen, men så kommer vi et stykke af vejen. Og så længe vi kan se, at det bevæger sig, så er det godt.

Hidtil har Dansk Folkeparti ellers krævet, at flygtninge ikke skal have mulighed for at integrere sig, når de først er installeret i en flygtningelandsby.

Socialdemokraterne, der ligeledes efterspørger statsdrevne flygtningelandsbyer for at aflaste kommunerne, har omvendt hele tiden talt om åbne landsbyer, hvor flygtningene skal være en del af det øvrige samfund.

De nye toner fra Dansk Folkeparti betyder dog ikke, at partiet helt har skiftet holdning. Udgangspunktet er fortsat, at man ikke skal integreres i det omkringliggende samfund.

- Men hvis man kan finde et arbejde uden for centret, så kan man søge om at komme ud og arbejde. Så hvis det er det, der er det springende punkt for andre partier, så skal vi nok finde ud af det, siger Martin Henriksen til dr.dk.

Idéen med flygtningelandsbyer er blevet aktuel igen, efter et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative nu tvinger regeringen til at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etableringen af landsbyerne.

Det skal ske inden 1. marts.

Spørgsmålet om de statsdrevne flygtningelandsbyer forhindrede i efteråret regeringen, blå blok og Socialdemokraterne i at blive enige om en udlændingeaftale med flere stramninger.

/ritzau/