DF er klar til at droppe folkeafstemning

Dansk Folkeparti vil forhandle folkeafstemninger. Partiet vil droppe den om EU-patentdomstolen til fordel for en afstemning om dansk deltagelse i den europæiske bankunion.

Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er parat til at slække på sit ellers stålsatte krav om en folkeafstemning om dansk deltagelse i Den Europæiske Patentdomstol, hvis regeringen vil give partiet betydelig indflydelse på andre områder af Danmarks EU-politik.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) har fredag formiddag været til møde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Statsministeriet, og her har han gjort det klart for statsministeren, at Dansk Folkeparti er parat til at forhandle.

Således er Dansk Folkeparti klar til at stemme for dansk deltagelse i patentdomstolen, hvis regeringen for eksempel er parat til at sende dansk deltagelse i den europæiske bankunion til folkeafstemning i stedet.

»Hvis vi skal hjælpe regeringen ud af den her klemme og acceptere, at patentdomstolen bliver en realitet, så er vi selvfølgelig interesseret i, om vi kan få noget til gengæld, som betyder mere for os rent EU-mæssigt, og her bankunionen vigtig,« siger DF-formanden og fortsætter:

»Kan vi have sikkerhed for, at Danmark kun tiltræder bankunionen i EU, hvor danske banker forpligter sig til at betale ganske mange penge til det her system, i forbindelse med en folkeafstemning? Altså at danskerne bliver spurgt.«

Han oplyser desuden, at Dansk Folkeparti er parat til at indgå et kompromis om patentdomstolen, såfremt regeringen er villig til en øget indsats overfor den såkaldte velfærdsturisme.

»Kan vi få indflydelse på den her velfærdsturisme, så Danmark gebærder sig, så vi kan undgå den velfærdsturisme, så er vi også meget interesseret i det. Så det, vi efterforsker, er, om regeringen er indstillet på en reel forhandling,« siger Kristian Thulesen Dahl, der oplyser, at der er planlagt endnu et møde mellem ham og statsministeren.

Ifølge Berlingskes oplysninger indeholder regeringens lovprogram for den kommende folketingssamling et lovforslag om Den Europæiske Patentdomstol. Regeringen var allerede begyndt at indstille sig på en folkeafstemning om det snævre EU-spørgsmål, da man ikke kunne samle det fornødne 5/6-flertal i Folketinget, som er nødvendigt for at undgå en folkeafstemning.