DF efter nye asyltal: De er stadig for høje

Asyltallet er stadig for højt og viser ikke tegn på at normalisere sig, siger DF efter ny opgørelse.

København: Det er endnu for tidligt at drage konklusioner om grænsekontrollen på baggrund af det første offentliggjorte asyltal, efter at regeringen indførte stikprøvekontrol ved grænsen til Tyskland. Det siger Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen.

Udlændinge- og Integrationsministeriet offentliggjorde tirsdag tallet, som vil blive opdateret dagligt fra nu af. Det viser, at 384 personer i de sidste syv dage har søgt asyl i Danmark. Af dem søgte 75 asyl mandag, hvor regeringen indførte grænsekontrol.

Ministeriet oplyser dog, at tallet er forbundet med usikkerhed, da der løbende sker efterregistreringer.

Martin Henriksen mener dog ikke, at der er tvivl om, at tallet fortsat er for højt:

- Generelt er asyltallet for højt, og det er ikke udtryk for, at situationen er ved at normalisere sig. Tallene for de enkelte dage er også for høje efter vores opfattelse.

- I forhold til tallet for mandag, hvor regeringen indførte midlertidig grænsekontrol og stikprøver, så er det for tidligt at konkludere på det. Det vil være useriøst, siger Martin Henriksen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har selv flere gange advaret om, at øget grænsekontrol i sig selv kan føre til flere asylansøgere. Årsagen er, ifølge statsministeren, at nogle vil blive tvunget til at søge asyl i Danmark, når politiet registrerer dem.

Martin Henriksen mener dog, at man skal vente endnu nogle måneder med at afgøre effekten af den nuværende kontrol.

Og står det til Dansk Folkeparti skal kontrollen laves helt om, så potentielle asylansøgere, der ankommer fra Tyskland, bliver afvist med beskeden om, at de må søge i Tyskland.

- Hvis man indførte Dansk Folkepartis politik 100 procent i forhold til grænsekontrollen, så vil det have en enorm effekt i forhold til at begrænse antallet.

- Det er godt, at den nuværende grænsekontrol er kommet, men den er slet ikke nok i sig selv, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti ønsker blandt andet, at der skal indføres transportøransvar, så eksempelvis DSB og Deutsche Bahn får til opgave at tjekke, at rejsende både har pas og visum til Danmark.

Derudover mener partiet, at den midlertidige grænsekontrol skal gøres permanent, og at kontrollen skal være mere end en stikprøve.

/ritzau/