DF efter lukning af nærpoliti i Hirtshals: Uddan flere betjente nu

For at undgå flere lukninger af nærpolitistationer som den i Hirtshals, foreslår Dansk Folkeparti nu at fremrykke etableringen af den nye politiskole vest for Storebælt, så flere betjente hurtigere kan komme i arbejde.

Foto: Henning Bagger. Står det til Dansk Folkeparti skal etableringen af den nye politiskole vest for Storebælt fremskyndes, så flere lukninger af nærstationer kan undgås.
Læs mere
Fold sammen

Det har vakt røre blandt lokalpolitikere flere steder i landet, at det lokale politi har set sig nødsaget til at lukke nærstationer midlertidigt.

I onsdags gik byrådet i Hjørring så langt, at man udtrykte mistillid til Nordjyllands Politi på grund af beslutningen om midlertidigt at lukke nærstationen i Hirtshals. Frygten blandt politikerne går især på, at sikkerheden på Hirtshals Havn, der er Danmarks fjerdestørste havneområde, bliver nedprioriteret. Og det opråb har nu nået Christiansborg.

»Jeg kan sagtens forstå byrådet i Hjørring og den kæmpe frustration, som både byrådspolitikere og også befolkningen må sidde tilbage med. Jeg hører jo fra mange borgere og lokalpolitikere, men jo også politibetjente, der er utilfredse med situationen lige nu. Desværre er det ikke en ny situation, at politiet er presset, men jeg håber, at den her situation kan aflede, at politikerne på Christiansborg handler,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Nordjyllands Politi forklarede torsdag over for Berlingske den midlertidige lukning med, at man vil forsøge at knække en stigende indbrudskurve i området, og med betjente, som skal afgives til bevogtningsopgaver i København og Sønderjylland, kræver det en omprioritering af ressourcerne, lød argumentet.

Pind: Alt overvejes

Et argument, der også fik justitsminister Søren Pind (V) til at gå ind i sagen. Til TV 2 fortalte ministeren, at regeringen i øjeblikket overvejer en række alternativer, der kan lette politiets opgaver, så flere ressourcer kan frigives.

»Desværre er det sådan, at jeg ikke kan stampe politifolk op af jorden. Lige nu står vi og overvejer brug af private vagtværn. Vi overvejer sågar at anvende militæret i forhold til nogle af bevogtningsopgaverne i forbindelse med flygtningestrømmen. Så alt overvejes,« sagde Søren Pind til tv-stationen.

Og de forslag er gode, lyder det fra regeringens største støtteparti, der dog understreger, at der kun bør være tale om en midlertidig flytning af bevogtningsopgaverne fra politiet og over til for eksempel forsvaret. Særligt bevogtningsopgaver i og omkring modtage- og asylcentre og seværdigheder og bygninger, der vurderes som værende særligt udsatte terrormål i hovedstaden, bør indgå i overvejelserne, lyder det fra DFs retsordfører.

DF: Fremryk politiskolen

Men det er ikke nok. For Dansk Folkeparti vil som en reaktion på sagerne om lukninger af nærstationer nu justere det politiforlig, som partiet indgik med regeringen, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne i efteråret. Står det til regeringens støtteparti, skal den politiskole, som forligsparterne er blevet enige om at etablere vest for Storebælt, etableres før 2018, som ellers er planen.

»Løsningen er, at vi fremrykker politiskolen og begynder at optage endnu flere elever. Folk i Nordjylland, men også alle andre steder i landet, fortjener, at der er et stærkt parti i hele landet,« siger Peter Kofod Poulsen, hvis parti konkret håber, at Danmark kan øge politistyrken med 2.000 ekstra betjente i løbet af de kommende 10 år.

Konkret håber DF, at man allerede i løbet af i år kan beslutte, hvor skolen skal ligge og begynde istandsættelsen, så de første elever kan begynde på stedet i første kvartal 2017.

Politiforliget for 2016 og frem blev indgået i efteråret af regeringen, Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne.