DF: Det ligner et godt forhandlingsgrundlag

Udsigten til en mere fleksibel model for genoptjening af dagpengene luner hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

Foto: Katrine Emilie Andersen

Mange gode takter.

Sådan beskriver Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted (DF), de oplysninger, der er kommet frem om Dagpengekommissionens forslag til et nyt dagpengesystem.

Kommissionens udspil bliver officielt fremlagt på et pressemøde mandag klokken 13, men blev allerede søndag aften lækket til pressen.

Af udspillet fremgår det, at kommissionen lægger op til at fastholde den toårige dagpengeperiode, men åbner op for en ny model, hvor det vil blive nemmere at optjene retten til et ekstra år på dagpenge, hvis man tager midlertidige jobs undervejs.

»Der er nogle positive ting i det med genoptjeningen, hvor det ser ud som om, der kommer en mere fleksibel genoptjening. Det er positivt,« siger Bent Bøgsted og uddyber:

»Vi sagde i valgkampen, at vi skulle have en halvering af genoptjeningen eller noget, der var bedre. Og det kan tyde på, at der kommer noget, der kan være bedre end bare en halvering af genoptjeningen,« siger Bent Bøgsted, der dog understreger, at han endnu ikke har haft lejlighed til at gennemlæse kommissionens forslag.

Dansk Folkeparti ønsker endnu ikke at udtale sig om flere af de elementer, som tidligere på måneden blev lækket fra udspillet. Blandt andet foreslår kommissionen en lavere sats til nyuddannede samt en indførelse af otte såkaldte karensdage årligt. Det er dage, som dagpengemodtageren selv betaler for.

»Hvad de andre punkter angår med karensdagene og dimittendsats, venter vi, til forhandlingerne er kommet i gang til at sige, hvad vi synes,« siger Bent Bøgsted.

Overordnet er Dansk Folkeparti dog positive overfor de elementer af forslaget, som er kommet frem.

»Sådan lige umiddelbart virker det som et godt forhandlingsoplæg. Der er mange gode ting i det,« siger Bent Bøgsted.