DF: Det haster med lovgivning om Syrien-krigere

Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at spærre for danske Syrien-krigere i Schengen-registret, så de ikke kan rejse tilbage til Danmark.

Læs mere
Fold sammen

Hvis regeringens lovgivning omkring Syrien-krigerne tager for lang tid at gennemføre, så skal de pågældende personer spærres i Schengen-registret, så de ikke kan rejse ind i Danmark, når de vender hjem fra krig.

Det er meldingen fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), der er positivt indstillet over for regeringens plan om at retsforfølge de udrejste krigere som landsforrædere.

»Justitsministeren bedt Straffelovrådet kigge på det. Det kan der desværre gå lang tid med. Vi har også bedt rådet kigge på blasfemiparagraffen, men efter fire år har vi ikke fået resultatet endnu. Og det her haster. Så jeg synes, at ministeren skal gøre noget selv uden at involvere Straffelovrådet,« siger Skaarup.

»Jo længere tid der går med ny lovgivning, jo værre bliver situationen. Derfor mener vi at regeringen bør gøre noget indtil den har strammet lovgivningen på det her punkt,« siger han.

Debatten om, hvorvidt Syrien-krigere kan dømmes for landsforræderi, rasede i efteråret, da Folketinget skulle beslutte at sende danske F-16 fly til Irak. Det var i den forbindelse, at Straffelovrådet blev bedt om at se på lovgivningen om blandt andet landsforræderi.

Regeringen melder sig dog allerede nu klar til at gøre det muligt at dømme danske Syrien-krigere, som kæmper side om side med terrororganisationen Islamisk Stat (IS), som landsforrædere.

»Hvis man rejser fra Danmark og tilslutter sig Islamisk Stat og kæmper imod danske soldater, så mener jeg, at man begår landsforræderi. Jeg vil gerne sikre mig, at juraen kommer på plads, men det er mit klare politiske signal,« siger justitsminister Mette Frederiksen (S) til dr.dk.

Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag, der skal behandles i folketingssalen fredag, hvor regeringen vil blive tvunget til at melde klart ud om den mener, at det er landsforræderi at kæmpe mod danske styrker.

»Regeringen kan støtte vores forslag. Ellers selv lave et lovforslag over for Folketinget, der gennemfører de nødvendige initiativer. Vi trænger til handling,« siger Peter Skaarup.