DF: De unge skal vælge erhvervsuddannelser

Unge skal lokkes væk fra det almene gymnasium og de humanistiske uddannelser og over i de erhvervsrettede uddannelser, så de kan få en uddannelse med fremtid i, mener Dansk Folkeparti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal ruskes godt op i det danske uddannelsessystem, hvis det skal være leveringsdygtigt i den faglærte arbejdskraft, som erhvervslivet efterspørger.

Det mener Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen (DF), som reaktion på en fremskrivning foretaget af Arbejderbevægelses Erhvervsråd.

Fremskrivningen viser, at der vil mangle flere end 140.000 personer med faglige og videregående uddannelser i 2020, mens der vil være overskud på 140.000 gymnasialt uddannede og ufaglærte.

»Vi skal have gjort erhvervsuddannelser og de tekniske uddannelser langt mere attraktive. Vi har et alt for stort optag på det almene gymnasium. Der er slet ikke brug for, at så mange går den vej. Vi har også for stort optag på de humanistiske uddannelser på universiteterne, det skal vi også have begrænset,« siger Alex Ahrendtsen.

»En stor del af dem, der havner på det almene gymnasium, skulle slet ikke have været der. Ti procent ryger lige ud i ufaglært arbejde, andre ti procent tager en erhvervsuddannelse. Det er altså 20 procent - en femtedel - der havner det forkerte sted,« siger Alex Ahrendtsen, der foreslår en modulopbygning af uddannelserne som i Schweiz.

»Vores uddannelsessystem er ikke fleksibelt nok. Vi bør gøre som i Schweiz, hvor to ud af tre tager en erhvervsuddannelse, mens det kun er ti procent, der går den vej i Danmark efter 10. Klasse,« siger Alex Ahrendtsen.

Han mener, at modellen i Schweiz motiverer de unge til at bygge videre på deres uddannelser, hvor uddannelserne i Danmark er mere fastlåste og delt mellem en boglig og en praktisk retning.

Alex Ahrendtsen mener også, at folkeskolerne skal arbejde meget tættere sammen med erhvervsskolerne, ligesom forældrene skal være bedre til at »italesætte« erhvervsuddannelser over for deres børn.

»Kun syv procent af forældrene vil anbefale de unge at tage en erhvervsuddannelse, selv om det er der, stillingerne er. Vi skal have fat på forældrene, da det er dem, der ofte vejleder deres børn omkring valg af uddannelse,« siger Alex Ahrendtsen.