DF: Burkaforbud er ikke grundlovsstridigt

Forslaget om at forbyde burkaer, som Folketinget skal behandle i dag, strider ikke imod Grundloven, fastholder DF.

Kvinder med forskellige religiøse hovedbeklædninger: Øverst hijab (tv) og niqab, nederst chador (tv) og burka. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var de Konservative, der i sommer foreslog at forbyde burkaer. I dag undrer de sig over, at Dansk Folkeparti vil fremsætte et forslag, der er grundlovsstridigt. 

Men forslaget strider ikke imod Grundloven, fastslår Martin Henriksen (DF).

- De (juristerne i Justitsministeriet, red.) har sagt, at de er tilbøjelige til at mene, at det er grundlovsstridigt. Det er fint nok. Vi mener så, at det ikke er, siger han og tilføjer, at hvis forslaget havde været grundslovsstridigt, var det ikke blevet fremsat.
Diskussionen om burkaen er blevet en diskusson om Grundloven, men det er blot for at lægge uenigheden mellem V og K til side, mener Martin Henriksen, der hæfter sig ved, at justitsminister Brian Mikkelsen (K) tidligere har sagt, at han ikke mente, at burkaforbuddet var grundlovsstridigt.

- At forestille sig at landets justitsminister siger, at det ikke er grundlovsstridigt uden at have rygdækning for det... Der er andre ting end grundlovsspørgsmålet, der har gjort sig gældende i forbindelse med burkadiskussionen. Venstre og Konservative ikke var enige, og så skulle man finde en udvej - og det blev så et burkaudvalg, siger han.

Det var de Konservative med integrationsordfører Naser Khader (K) i front, der i sommer fremlagde forslaget. Venstre var dog ikke enige i at forbyde burkaen. I september konkluderede jurister i Justitsministeriet, at forbuddet rejser væsentlige spørgsmål i forhold til Grundloven og Menneskerettighederne.

Dansk Folkeparti har dog fremsat forslaget, som skal behandles i Folketinget i dag.