DF blæser til kamp mod dobbelt statsborgerskab

Man kan ikke både være dansk og tyrkisk, lyder det fra DF i debat om tyrkisk valgkamp i udlandet.

Arkivfoto: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det »uhyrligt«, at tyrkiske politikere vil føre valgkamp i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det »uhyrligt«, at tyrkiske politikere vil føre valgkamp i Danmark.

Derfor opfordrer han til at afskaffe muligheden for at have dobbelt statsborgerskab. Det skriver han på Facebook.

»Er man dansk eller er man tyrk? Hvis man har ønsket at være dansk statsborger, kan man ikke samtidig være tyrkisk statsborger. Man kan ikke tjene to lande«, skriver partiformanden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opfordrede søndag Tyrkiets premierminister, Binali Yildiri, til at udskyde et planlagt besøg her i landet.

Det skete med henvisning til »tyrkiske udfald« mod Holland. Her er den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, blevet nægtet indrejse. Han ville tale til et vælgermøde for tyrkere i Holland.

Tyrkiets regering forsøger at overbevise tyrkere bosiddende uden for landets grænser om at stemme for en forfatningsændring. Den vil blandt andet give landets præsident mere magt.

Og det er altså i den forbindelse, at DF slår til lyd for gå bort fra dobbelt statsborgerskab. Det blev tilladt i 2015 i Danmark. DF stemte imod loven.

Allerede fredag besøgte Mehmet Mehdi Eker, som er en af flere næstformænd i det tyrkiske Retsfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), Danmark.

Mehmet Demir, der er næstformand i foreningen Dansk-Tyrkisk Akademiker Union, var med ved mødet. Her følte han, at der var god mulighed for at stille spørgsmål og give sin mening til kende, fortalte han søndag til Ritzau.

Derfor synes han også, at reaktionerne på premierministerens besøg har været alt for voldsomme.

»Man pisker en stemning op om et arrangement, der ikke engang er så kontroversielt«, siger han.