DF afviser interessekonflikt: »Administrativt ansatte« gav Messerschmidts ven opgaven til 390.000 kr.

DFs europaparlamentariker Anders Vistisen afviser at svare på, hvilke tre firmaer der bød ind på den opgave, der i sidste ende tilfaldt Nikolaj Bøgh. En konservativ folketingskandidat, der angiveligt er Morten Messerschmidts »gode ven«. Det var administrative medarbejdere, der tog sig af det, siger Vistisen.

DF's EU-gruppeformand, Anders Vistisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis Anders Vistisen er helt uenig i flere eksperters vurdering af, at både han og Morten Messerschmidt har brudt EUs regler for interessekonflikt.

Sagen er, at de to europaparlamentarikere har siddet som henholdsvis kasserer og formand for det europæiske parti Meld, da partiet i foråret fik mindst 390.000 EU-støttekroner til en kampagne, som den konservative folketingskandidat Nikolaj Bøgh med sit enmandsfirma EU-PA fik til opgave at løse.

Ifølge DR Nyheder har Morten Messerschmidt selv betegnet Nikolaj Bøgh som »min gode ven«, og Messerschmidt har været til fødselsdag og logeaftener med middag og fædrelandssange i Bøghs private hjem på Frederiksberg. Dermed er der tale om en klar interessekonflikt, vurderer flere eksperter, heriblandt Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i EU og politik.

Det er Anders Vistisen imidlertid helt uenig i. Berlingske har spurgt ind til sagen.

De fleste penge er brugt på annoncer i medier

- Hvad er det, Nikolaj Bøgh har lavet for de her 390.000 EU-støttekroner?

»Det er ikke sådan, at Nikolaj Bøgh har fået de her små 400.000 kroner (...) Han har givet et tilbud på, hvordan han kan få flest mulige annoncer for de penge. Det var det, udbuddet gik ud på, og det vandt Nikolaj Bøgh. Så langt de fleste af de her penge, de ligger jo blandt andet hos Berlingske og hos JP/Politikens Hus (...) Hovedparten blev brugt på det, og så var der et mindre honorar, som Nikolaj Bøgh har taget for at indhente de her tilbud.«

- Kan du udspecificere hvor stor en del af pengene, der er gået til hans honorar?

»Nej, det kan jeg ikke, for vi har fået et tilbud fra tre leverandører på, hvordan vi kunne få flest annoncer for de her penge, og det vandt Nikolaj Bøgh (...)«

-  Hvad hed de øvrige to bureauer?

»Det kommer vi ikke til at gå videre ind i.«

- Hvorfor ikke?

»Fordi, det ikke kommer andre ved. Nu kan vi se, hvor interesserede I er i, at Nikolaj Bøgh et par gange om året mødes med Morten Messershcmidt, og jeg vil da garantere for, at du ikke kan finde et eneste kommunikationsbureau i Danmark, som ikke har en ansat, som et eller andet sted har mødtes med en fra Dansk Folkeparti (...)«.

De administrativt ansatte afgjorde sagen

- Mener du, I har gjort noget forkert i forhold til, at det er Nikolaj Bøgh, der har løst den her opgave for jer?

»Eftersom det hverken er Morten Messerschmidt eller jeg, der har bestemt, hvem der skulle spørges om alt det her, og eftersom det er nogle andre, der har vurderet, hvem der kom med det bedste tilbud, så kan jeg ikke se, at der er nogen som helst form for interessekonflikt.«

- Hvis det hverken er dig eller Messerschmidt, hvem har så vurderet de her tilbud?

»Det er dem, der altid sidder med det her. Det er de administrativt ansatte, der indhenter tilbud og vurderer, hvad der så er det bedste.«

- Man kan undre sig over, at de administrativt ansatte selv finder frem til et tilfældigt enmandsfirma, som kender Morten Messerschmidt. (Firmaet har ingen hjemmeside og er ifølge Roger Buch noget nær usynligt - med mindre man kender Nikolaj Bøgh).

»Man kan undre sig over rigtig mange ting, hvis man går og har sådan nogle undringstendenser. Jeg må bare konstatere, at Nikolaj Bøgh gav det bedste tilbud til prisen.«

-  Og det var de administrativt ansatte, der selv fandt frem til Nikolaj Bøgh?

»Det er ikke noget, hverken Morten Messerschmidt eller jeg har haft nogen andel i.«

Interessekonflikt trods godt tilbud

- Vi har snakket med eksperter, som mener, at der er en interessekonflikt, selvom Nikolaj Bøgh kom med det bedste tilbud, fordi Morten Messerschmidt kender Nikolaj Bøgh. Hvad siger ud til det?

»Jeg kan jo høre, du har spurgt de såkaldte eksperter på et ufuldstændigt grundlag, og de har så taget stilling ud fra den virkelighed, Berlingske har præsenteret dem for. Du har jo lige selv sagt, at du ikke ved, hvad den her opgave gik ud på, eller hvordan de her penge er blevet brugt eller fordelt (...) Jeg er sådan set ligeglad med, hvad Berlingske og jeres eksperter mener. Jeg forholder mig til Olaf og Europa-Parlamentet, og når de kommer og spørger, er jeg helt rolig og tryg ved den måde, det er foregået på.«

- Jeg kan ikke se, at det gør nogen forskel. Det er jo stadig en opgave, der er gået til Nikolaj Bøgh, og det er det, eksperterne forholder sig til.

»(...) Er du nu også en ekspert i EU-midler, siden du kan vurdere, om det gør nogen forskel eller ej? (...) Indtil der er en kompetent person, der har det fulde billede og på den baggrund kan tage stilling til, om der er et problem, så kommer jeg ikke til at gå ind i dine spekulationer om, hvad du mener som ekspert, eller hvad vores gode ven Roger Buch mener som ekspert, eller hvad alle mulige andre mener som ekspert. Det gider jeg simpelthen ikke forholde mig til.«

- Men det, som eksperterne siger, er jo, at en opgave for offentlige midler ikke må gå til en person, som I kender så godt, som det fremgår af DR Nyheders artikel.

»Hvor godt kender Morten Messerschmidt Nikolaj Bøgh?«

»Selverklærede eksperter«

- DR Nyheder har beskrevet tre ting, som de ligger til grund for, at Messerschmidt og Bøgh kender hinanden. Det er det, eksperterne udtaler sig på baggrund af, og ud fra de oplysninger mener de, at I har handlet i strid med reglerne.

»Ja, og det kommer jeg ikke til at forholde mig til. (...) Jeg kan bare forholde mig til igen, at eksperten har udtalt sig på et ufuldstændigt grundlag (...) Jeg gider ikke bidrage til jeres spekulation om ufuldstændige oplysninger og selverklærede eksperter.«

- Anerkender du, at der er en regel i EU om interessekonflikt, der siger, at man ikke må træffe beslutninger eller bruge offentlige midler på en måde, som kan være til fordel for en selv, ens familie eller ens venner?

»Jeg anerkender, at der er et code of conduct, og det mener jeg, vi har fulgt. Og indtil jeg får beviser for andet, er det det, jeg mener, uanset hvor mange uplausible oplysninger, I fylder eksperter med.«

- Og hvad skal der til, for at du mener, det er bevist?

»Jeg mener stadigvæk ikke, det er mig, der skal kunne bevise, at Nikolaj Bøgh og Morten Messerschmidt er nære personlige venner. Det har hverken du eller Danmarks Radio godtgjort (...),« siger Anders Vistisen.

EUs tilgang er meget streng

Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i EU og politik er blevet foreholdt Anders Vistisens kritikpunkter. Han mener fortsat, DF-politikerne har et problem angående EUs regler for interessekonflikt.

»Det, som ligger i EU's begreb interessekonflikt, er nøjagtig det samme, som ligger i det danske begreb habilitet. Og det er, at man ikke må træffe beslutninger og i det her tilfælde altså bruge offentlige midler på en måde, som kan være til fordel for en selv, ens familie eller ens venner,« siger han.

Hvad angår vurderingen af venskabet mellem Morten Messerschmidt og Nikolaj Bøgh, erkender Roger Buch, at der ikke findes en tabel med en facitliste for, hvornår man er venner. Men forskningschefen understreger, at der i dette tilfældet er en række indicier, »der peger i retning af, at man vil falde ind under det, man betragter som en relation, der skaber et habilitetsproblem«.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få et interview med Morten Messerschmidt, der er sygemeldt. Det har heller ikke været muligt at få et interview med Nikolaj Bøgh. Overfor Politiken siger Nikolaj Bøgh dog om de to andre firmaer, der har budt på opgaven: »De kender også Morten privat, men det er jo ikke min opgave at være dommer over dem«.