DF: 1,8 mio. til mandlige pædagoger er »spild af penge«

Dansk Folkeparti advarer mod at tro, at ligestillingsministeren med 1,8 millioner kroner kan lokke flere mænd til at blive pædagoger.

ARKIVFOTO af mandlige pædagoger i Viborgvejens Børnehave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er spild af penge at bruge 1,8 millioner kroner på initiativer, der kan skaffe flere mandlige pædagoger i børnehaver og vuggestuer.

Det mener Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsteen (DF). Ligestillingsminister Manu Sareen (R) er klar med en pulje på knap to millioner kroner, som kommuner og daginstitutioner kan søge til at »få større mangfoldighed i daginstitutionerne ved især at tiltrække og fastholde flere mandlige pædagoger«.

»Det kan meget let være spild af penge. Jeg er enig i, at det vil være godt med flere mandlige pædagoger, men jeg mener ikke, man kan fremtvinge en lige fordeling af kønnene med to millioner kroner - eller et andet beløb, for den sags skyld,« siger Pia Adelsteen.

I dag er kun syv procent af de kommunalt ansatte pædagoger mænd, og den geografiske spredning er ifølge Politiken stor. I København er andelen af mænd 18,5 procent, mens andelen af mænd i eksempelvis Sønderborg kun er 2,7 procent.

Ifølge Pia Adelsteen kan politikerne ikke stille meget op for at sikre en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder i pædagogfaget.

»I 70erne sagde man, at drenge skulle være pædagoger, og pigerne skulle være håndværkere. Nu kan vi se, at flere kvinder eksempelvis er blevet malere. Så der sker en udvikling, men man skal regne med, at det tager mange år. Det er det samme som med kvinder i bestyrelser. Det kommer helt af sig selv, men det tager tid, og man kan ikke forcere udviklingen,« siger Pia Adelsteen.

Hun mener, at den bedste måde at igangsætte en udvikling hen imod flere mandlige pædagoger er at styrke uddannelsesvejledningen i folkeskolerne.

»Uddannelsesvejlederne skal åbne for posen og fortælle om mulighederne ved at blive pædagog, men omvendt skal man heller ikke oversælge pædagoguddannelsen. En børnehave eller vuggestue er et sted, hvor vi skal have passet vores børn i løbet af dagen, mens vi er på arbejde. Man skal passe på ikke at oversælge det, sådan som man nogle gange gør,« siger Pia Adelsteen.