Det var ét af regeringens helt store slagnumre op til seneste valg – men det går langt værre i dag

Der er afsat hundredvis af millioner hvert eneste år, men alligevel er regeringen kun kommet langt længere væk fra at nå sit mål. Fra Socialdemokratiet lyder det dog, at det ville være gået værre under en anden regering, og at man arbejder videre på at skaffe sygeplejersker nok.

Både coronakrisen og sygeplejerskestrejken i sommeren 2021 var tilbageslag for regeringens løfte om at skaffe flere sygeplejersker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved folketingsvalget i 2019 var det et af Socialdemokratiets helt store slagnumre, at vandt partiet regeringsmagten, skulle der ansættes 1.000 ekstra fuldtidssygeplejersker i det danske sundhedsvæsen.

Men i løbet af valgperioden er det ikke lykkedes at opfylde det løfte. Tværtimod.

Her på tærsklen til det, der ligner endnu et folketingsvalg, er der faktisk 713 færre sygeplejersker ansat i regionerne målt på fuldtidspersoner, sammenlignet med måneden før den nuværende regering trådte til.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Således var der i maj 2019 34.010 sygeplejersker ansat i regionerne, mens der i juni i år er 33.297.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger, at partiet stadig ønsker 1.000 flere sygeplejersker, men han anerkender, at der er et stykke vej derhen.

Han mener, at det både skyldes coronakrisen og en række udefinerede afledte effekter. I hans øjne ville en anden regering dog have gjort det endnu værre, og han siger, at regeringen derfor vil fortsætte sit arbejde.

»Nu er der jo et arbejde i gang blandt andet med lønstrukturkomiteen, som også skal kigge på arbejdsforhold og lønforhold for sygeplejersker, og hvordan vi kan blive bedre til at fastholde og tiltrække dem. Det arbejde er i gang nu,« siger Rasmus Horn Langhoff.

Hundredvis af millioner

Antallet af sygeplejersker i Danmark målt på årsværk har svinget voldsomt i løbet af valgperioden.

Således var der i andet kvartal af 2021 hele 1.009 flere sygeplejersker ansat i det offentlige sammenlignet med før regeringens tiltræden, men det tal holdt kun i ganske få måneder.

Den seneste tid synes tallet at være i frit fald.

For mens Jyllands-Posten nu har fået tallet til at være 713 sygeplejersker færre end i 2019, opgjorde avisen også tallet for under tre uger siden, hvor tallet var 573 færre sygeplejersker.

Berlingske har  tidligere beskrevet, hvordan der ifølge regeringen og Danske Regioner kun var kommet 364 sygeplejerskeårsværk ekstra ved udgangen af 2021 i forhold til udgangen af 2019.

Og det på trods af, at regeringen i en aftale fra 2020 afsatte 300 millioner kroner i 2020 og 600 millioner kroner årligt i 2021 og frem for netop at sikre, at målet om 1.000 flere fuldtidssygeplejersker kunne nås.