Det umulige 90. mandat

Per Ørum Jørgensen har haft en svær opgave at løfte, siden han meldte sig ud af Konservative for at blive tungen på vægtskålen i dansk politik.

Per Ørum Jørgensen, parlamentarisk leder og eneste folketingsmedlem for Kristendemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Per Ørum Jørgensen har noget af en udfordring ved dette folketingsvalg. Han har forladt en skude, der har sprunget læk, for at surre sig selv fast til et enkelt bræt.

Hans tidligere partifæller fra Det Konservative Folkeparti står ifølge meningsmålingerne på gyngende grund, men Kristendemokraterne havde slet ingen medlemmer i Folketinget, før Per Ørum meldte sig ind.

Han er partiets parlamentariske leder – formanden for Kristendemokraterne er Bjarne Hartung Kirkegaard – og har fået mulighed for at spille en central rolle under diverse politiske forhandlinger på Christiansborg som det 90. mandat, der skulle sikre regeringen flertal i Folketinget.

Det er en vanskelig balancegang, og han modtog nogen kritik i forbindelse med forhandlingerne om 2020-planen for en sikring af Danmarks økonomiske fremtid. Per Ørum Jørgensen havde efter sigende stillet for høje krav og endte derfor med slet ikke at få nogen indflydelse.

Per Ørum røg ud af forhandlingslokalet, og løsgænger Pia Christmas Møller overtog hans rolle som tungen på vægtskålen.

B.dk har lavet en billedserie af Per Ørum Jørgensen.

Kristendemokraterne fik ingen mandater i Folketinget ved valget i 2007. De fleste af deres vælgere bor i den del af landet, som populært bliver kaldt Udkantsdanmark. Der er ikke mange af dem, og det er ikke rigtigt lykkedes partiet at brænde igennem hos den yngre generation.

Per Ørum Jørgensens opgave er alligevel at appellere til netop Udkantsdanmark. Her er nogle af vælgerne skuffede over, at regeringen har nedprioriteret dem, blandt andet ved at lukke sygehuse. Muligheden for Per Ørum er at samle disse vælgere op og blive valgt på et kredsmandat.

Thomas Larsens bud på Per Ørum Jørgensens styrker

B.dk har bedt Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, præsentere en række styrker og svagheder ved hver politisk leder.

- Når du har været igennem et partiskift, så er det helt afgørende, at vælgerne synes, du kommer igennem med din integritet og troværdighed i behold. Han har klaret partiskiftet rimeligt godt.

- I det vestjyske er der nogle store lommer af vælgere, der er vrede over det, de anser for at være Venstres svigt af lokalsamfundene og det ydre Danmark, og som er rasende over, at de f.eks. skal have meget langt til deres sygehus. Så han kan alligevel appellere til ret mange vælgere der, og det er rigtigt set af ham.

Thomas Larsens bud på Per Ørum Jørgensens svagheder

- Et af hans helt store problemer er selvfølgelig, at han står i spidsen for et parti, som har været igennem en langvarig nedslidning. Det at skabe noget vækst og pondus bag Kristendemokraterne er i sig selv et kæmpe projekt.

- Som det 90. mandat har han på den ene side skullet skabe konkrete resultater, som han kunne stå og vifte med og profilere sig selv. Men på den anden side har han ikke kunnet trække den så langt, at han ville skabe en krise i dansk politik. Jeg vil vurdere, når man tænker på, hvor svært det har været, at han er sluppet rimeligt godt fra det.

Web-TV: Hvis Per Ørum havde magten.