Det tog Elizabethann 183 dage at søge om statsborgerskab

Fra Elizabethann Burke Madsen ansøgte om at tage statsborgerskabsprøven, til hun modtog bekræftelse fra Justitsministeriet på sin ansøgning om dansk indfødsret, er gået knap 200 dage. Og så venter 12-18 måneders sagsbehandling. Se hendes dagbog fra processen.

Elizabethann Burke Madsen har boet i Danmark i fyrre år, og hun er en af de første udlændinge, der har søgt om dansk indfødsret som sit andet statsborgerskab, efter det i Danmark blev lovligt med dobbelt statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gået næsten et år, siden britiske Elizabethann Burke Madsen tog hul på processen om at søge dansk statsborgerskab - og det, som en af de første udlændinge herhjemme, der vil få dansk som anden nationalitet, efter Folketinget har åbnet op for dobbelt statsborgerskab.

Lige nu venter hun på, at ansøgningen bliver behandlet i Justitsministeriet.

Politiko.dk har fået indsigt i den dagbog, som hun har ført fra dag ét over hele forløbet:

Oktober 2014: Får bekræftelse fra Justitsministeriet om at kunne gå i gang med ansøgningsprocessen, selvom loven om dobbelt statsborgerskab først vil træde i kræft i efteråret 2015. Ansøger VUC om at tage statsborgerskabsprøven, der kun finder sted to gange årligt. Der skal ansøges to måneder inden for at få plads. Pris: 717 kroner. Går i gang med at terpe spørgsmålene, som ligger på Justitsministeriets hjemmeside.

November 2014: Modtager et brev fra VUC med informationer om tid og sted for prøven. Får at vide, at der kan gå op til seks uger, før man får svar på sin prøve.

2. december 2014: Tager statsborgerskabsprøven sammen med ca. 300 andre i Frederiksberghallen. Har 45 minutter til at besvare 30 spørgsmål, hvoraf de 27 er taget fra puljen af kendte spørgsmål, mens tre spørgsmål er ukendte og handler om »aktuelle begivenheder«.

 

»Jeg kan huske to af de aktuelle spørgsmål. Det ene var, hvem der var den nye leder af det konservative parti (Søren Pape Poulsen, red.). Det vidste jeg. Og så var der et spørgsmål om, hvem der havde instrueret 1864-serien, og det fik jeg også rigtigt (Ole Bornedal, red.). Det tredje var vist noget med et islandsk statsbesøg. Mange af spørgsmålene var lidt en selvfølge for mig, for har du været her i landet og kan tale dansk, så ved du vel, hvornår vi holder jul, hvad Dronningen hedder, og at man har pligt til at betale skat. Men der var også sådan noget som, hvor mange kilometer kystlinje vi har, og hvor lang tids barsel man har. Alt det skulle jeg bare lære udenad. Det er jo spørgsmål, som mange danskere heller ikke lige kan svare på. Jeg terpede det bare, fordi jeg skulle vide det, og jeg glemte da størstedelen dagen efter prøven.«

4. december 2014: Får svar på prøven allerede efter to dage. Har bestået med 28 rigtige ud af de 30 spørgsmål.

 

December 2014: Bliver fritaget fra at skulle til danskprøve. Det er tilstrækkeligt dokumentation for danskkundskaber at have en dansk sygeplejerskeautorisation. Bestod den i 1976, knap et år efter ankomsten til Danmark. Det var en fire-timers skriftlige prøve på dansk. Slipper derfor for at tage en dansk eksamen fra Sprogcentret, der koster 1.200 kroner.

 

»Jeg vidste, at jeg ville have bestået danskprøven, men jeg var da glad for, at jeg slap, så jeg ikke skulle betale de 1.200 kroner. Men jeg synes egentlig, at det er latteligt, for man skal jo alligevel til et mundtligt interview hos politiet, og så kan de jo nemt se, om man kan klare sig på dansk. Jeg underviser en mand i engelsk, og jeg kan ikke tale dansk med ham, for hans danske er simpelt hen så elendigt. Jeg har forstået, at han har bestået danskprøven, og så tænker jeg, at den altså ikke kan være meget værd, for han kan jo ikke rigtig kommunikere med nogen på dansk.«

 

December 2014: Sender en blanket til Borgerservice på Frederiksberg. Kommunen skal dokumentere, at man er selvforsørgende og redegøre for eventuelle offentlige ydelser, man har modtaget i de seneste fem år. Får den attesterede blanket tilbage ti dage efter.

 

2. januar 2015: Sender ansøgning om dansk statsborgerskab til Københavns Politi sammen med otte forskellige bilag i kopi, blandt andet sygeplejerskeautorisation, dokumentation for beståelse af statsborgerprøven og opholdstilladelse. Hele ansøgningsblanketten fylder 17 sider.

»Et sted i ansøgningen skulle jeg skrive en liste over de gange, jeg havde rejst ud af landet i mere end 14 dage. Helt ærlig, jeg har rejst i hvert fald to gange om året i næsten 40 år. Det var jo helt umuligt.«

16. januar 2015: Får i en e-mail fra politiet besked om at møde til interview halvanden måned efter på Station City på Halmtorvet.

 

3. marts 2015: Møder op til interview på politistationen. Pris: 1.000 kroner. Alle originaldokumenter bliver tjekket, herunder britisk pas, opholdstilladelse, blanketten fra kommunen osv. Interviewet med politibetjenten tager ca. 45 minutter. Får efterfølgende rapporten til gennemlæsning og skriver den under.

 

»Det var meget mærkeligt at være inde i sådan et afhøringslokale. Man sidder der alene med en betjent, der er lukket dør og ingen vinduer. Han var sød, og det var en fin samtale, men kommer man fra et land, hvor man er forfulgt, så tror jeg, det kan virke skræmmende. Han spurgte meget ind til min tilknytning til England og min sociale tilknytning til Danmark. Han spurgte også, om jeg har fået fartbøder. Men nej, aldrig. Jeg har aldrig fået en parkeringsbøde. Jeg har heller aldrig skrevet under på en underskriftsindsamling til noget som helst, selvom jeg var enig, for jeg har tænkt, at mit navn ikke skal kunne findes nogen steder. Jeg skal være så ren som sne. I rapporten skrev han, at jeg kom alene, og det undrede jeg mig over, men så fortalte han, at mange kommer med tolk. Og det kom helt bag på mig. Hvordan kan man søge om at blive dansk statsborger, hvis man ikke kan tale dansk, så man skal have tolk med?«

 

2. april 2015: Modtager et brev fra Justitsministeriet om, at de har accepteret ansøgningen om statsborgerskab. Får at vide, at sagsbehandlingen vil tage 12-18 måneder.

»Jeg vidste godt, at det tog så lang tid, men jeg har hørt, at de har ansat 80 ekstra til at tage noget af presset, så jeg håber på, at det bliver mindre. Og så skal jeg derefter på loven, der kommer to gange om året. Jeg tror, at de skal undersøge mig og min baggrund, for jeg har også skullet give navnene på mine forældre og deres fødselsdato. Så jeg går ud fra, at det kan tage tid at få svar fra England, hvis de skal tjekke, om mine forældre er i nogle registre. Det er vel det, de skal bruge så lang tid på, men jeg ved det faktisk ikke. Jeg havde håbet, at EU-borgere ville have det lidt mere lempeligt, men det tror jeg ikke.«

Elizabethann Burke Madsen har boet i Danmark i fyrre år, og hun er en af de første udlændinge, der har søgt om dansk indfødsret som sit andet statsborgerskab, efter det i Danmark blev lovligt med dobbelt statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.