»Det står klart for mig, at der er brug for at finde yderligere finansiering«

Der er behov for at tilføre dagpengesystemet flere penge, lyder det fra Socialdemokraterne, som dermed lægger pres på regeringen.

Foto: Linda Kastrup

Hvis dagpengesystemet skal reformeres på en holdbar måde, skal der tilføres flere penge til systemet.

Det er meldingen fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, efter Dagpengekommissionen mandag har fremlagt sine forslag til et nyt dagpengesystem.

»Jeg er glad for, at Dagpengekommissionen har leveret en gennemarbejdet og grundig rapport, vi kan tage udgangspunkt i. Forbedringerne kan i et vist omfang finansieres inden for den eksisterende ramme. Men det står også klart for mig, at der er brug for at finde yderligere finansiering. Det forventer jeg, regeringen er klar til,« udtaler Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar.

Dagpengekommissionen - der blev nedsat af SR-regeringen - havde fået som opdrag, at et nyt dagpengesystem ikke måtte blive dyrere for staten end det nuværende.

Det er et punkt, Socialdemokraterne længe har stået på, men tidligere på måneden fastslog Mette Frederiksen, at der vil være behov for at tilføre systemet flere penge for at få skabt et »robust« dagpengesystem.

Der er blandt Folketingets partier et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet, der vil bruge flere penge på et nyt dagpengesystem. Socialdemokraterne har dog afvist at lave en dagpengeaftale uden om regeringen.

Dagpengespørgsmålet har i årevis været en varm politisk kartoffel, og derfor prioriterer Mette Frederiksen hurtig handling på området.

»Jeg glæder mig til, at vi nu kan skabe bedre og mere trygge rammer for dem, der rammes af arbejdsløshed. Det er tiltrængt, og der er brug for, at et nyt dagpengesystem hurtigst muligt kan træde i kraft. Derfor er Socialdemokratiet parate til at handle med det samme,« udtaler hun i en skriftlig kommentar og understreger, at partiets fokus ligger på, at færre skal falde ud af systemet, og at det skal være nemmere at genoptjene dagpenge.

Venstre har som reaktion på kommissionens anbefalinger gentaget, at man ikke tilføre området flere penge.