Det skete der på Promenade des Anglais

84 er døde, herunder 10 børn. Tragedien i Nice begyndte klokken 22.30 torsdag aften. Berlingske rekonstruerer terrorangrebet ud fra øjenvidneberetninger og bekræftede oplysninger fra myndighederne.

Efterforskere undersøger lastbilen, der blev brugt i angrebet på familier og turister på Promenade des Anglais på Bastilledagen den 14. juli 2016. Mindst 84 er omkommet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Endnu et terrorangreb har ramt en stor folkemængde af uskyldige i Frankrig.

I november 2015 var det i Paris på caféer og et koncertsted. I aftes var det Nice, og målet var tusinder af lokale, turister, familier. Børn som voksne, unge som ældre. Våbnet en tonstung lastbil.

Fredag formiddag er 84 mennesker - herunder 10 børn - erklæret døde. Dødstallet kan stige, da yderligere 18 personer er i kritisk tilstand. Angiveligt blev 54 børn såret. Myndighederne er stadig i gang med at afklare, hvordan angrebet kunne ske, hvem og hvor mange, der stod bag og med hvilket motiv. Mange oplysninger er således endnu omgærdet af usikkerhed, men dette er, hvad vi fredag i skrivende stund ved om tragedien på Bastilledagen.

Angreb begyndte kl. 22.30

En folkemængde på adskillige tusinde var torsdag aften samlet omkring den ikoniske strandpromenade Promenade des Anglais i Nice.

Anledningen var den franske nationaldag, og folk var mødt frem for at nyde fyrværkeriet. Mange hele familier, mange turister, mange børn. Fyrværkeriet var dog netop slut, og flere var - heldigvis - begyndt at forlade promenaden.

Omkring klokken 22.30 drejede en enorm hvid lastbil, de franske medier vurderer den til at veje 25 ton, ned ad Promenade des Anglais. Ifølge den franske avis Le Figaro blev den lejet i Saint-Laurent-du-Var tæt på Nice for få dage siden.

Artiklen fortsætter under kortet

En amatørvideo optaget lige umiddelbart før angrebets start viser lastbilen komme kørende i relativ lav fart ind på promenaden. Politifolk forsøgte at standse den, da den satte farten op og kørte direkte ind på promenaden, ind i folkemængden.

Den fortsatte ifølge de franske myndigheder næsten to kilometer ned ad promenaden. Ifølge øjenvidner i fransk presse kørte den i en art zig-zag-mønster i forsøget på at ramme så mange som muligt.

»Chaufføren var tydeligvis opsat på at skade - lastbilen kørte ind på fortovet otte fod fra der, hvor vi stod. Jeg så folk falde, et lille barn på jorden,« siger et vidne til lokalavisen Nice-Matin.

Den danske journalist, Thomas Kristensen, stod i folkemængden, da angrebet ramte:

»Jeg stod sammen med min familie og nød fyrværkeriet og feststemningen. Pludselig - samtidig med fyrværkeriet - lyder der et brag. Jeg ser en lastbil køre gennem menneskeforsamlingen. (...) Lastbilen kommer udefra og kører ind i det afspærrede område, hvor der var tusindvis af mennesker. Den speeder op og kører lige ind i menneskemængden. Det var helt bevidst,« siger han til TV2 News.

DR-journalist Joakim Frøsig befandt sig med sin familie i en bygning tæt på det sted, hvor lastbilen påkørte menneskemængden:

»Jeg hørte en masse skud samtidig med, at lastbilen stoppede. Det væltede ind med politiet, der havde deltaget i en parade tidligere på dagen, og der blev skudt omkring 20 skud. Jeg opfattede det som politiet, der affyrede skuddene,« siger Joakim Frøsig til DR.

I de internationale medier fortæller utallige øjenvidner om, at folk blev mejet ned »som bowlingkegler«, om panik, skrig og kroppe, der lå døde tilbage på promenaden. De fortæller også om forældre, der kastede deres børn over barrieren mellem promenade og strand for at bringe dem i sikkerhed. Flere videoer har fanget hundreder af mennesker, der flygter over hals og hoved, mange i sommertøj, med børn i armene eller i spinkle paraplyklapvogne.

En italiener, som bor i Nice, Marco Barsotti, siger til The Guardian, at han og hans kæreste gik fra stranden op på promenaden, da fyrværkiet var slut.

»Pludselig begyndte folk at løbe, vi så lastbilen fare forbi os, så vi hoppede tilbage på stranden for at beskytte os selv. Folk faldt hele tiden, fordi de løb ned mod vandet.«

Marco Barsotti tændte sin telefon og filmede, da parret fornemmede, at angrebet var forbi og de kunne gå op på promenaden igen. Videoen blev optaget 22.46 - cirka et kvarter efter, angrebet var begyndt.

Jacqueline Lacour så angrebet ske fra sin balkon med udsigt over havet. Til The Guardian fortæller hun:

»En mand blev siddende ved et lig i det, der føles som timer. Han blev ved råbe »hjælp mig, hjælp mig!« Det må have været en af hans familiemedlemmer.«

Afsluttet med skududveksling

Nyhedsbureauet AP har kort før kl. 13 offentliggjort en video af den skududveksling, der afsluttede mareridtet i Nice. På videoen er lastbilen bragt til standsning og flere almindeligt uniformerede betjente skyder talrige gange mod førerhuset. Efter cirka 30 sekunder holder skuddene efterhånden inde, manden i førerhuset sidder da tilsyneladende død tilbage i førerhuset.

Ifølge øjenvidner skød chaufføren om sig, da lastbilen blev bragt til standsning. Det er uklart, om han på denne måde dræbte yderligere ofre.

Dramatiske øjenvidneberetninger gengivet hos The Guardian fredag middag fortæller, at en person fra folkemængden op i lastbilen for at stoppe den:

»En i mængden hoppede op på lastbilen for at forsøge at stoppe den. Det var i det øjeblik, at politiet var i stand til at stoppe terroristen. Han havde skudt mod politiet uden at ramme dem eller den person, som prøvede at stoppe ham,« siger en Eric Ciotti til TV-kanalen Europe 1.

Regionens præsident, Christian Estrosi, var en af de første myndigheder til at bekræfte, at en frygtelig hændelse havde fundet sted i Nice. Klokken 23.25 torsdag aften udsendte han dette tweet, som oversat lyder »(...) føreren af en lastbil ser ud til at have forårsaget snesevis af dødsfald. Bliv hjemme indtil videre. Mere info vil følge.«

Historien fortsætter under billedet.

Frankrig har erklæret tre dages sørgeperiode fra i morgen. Den undtagelsestilstand, der blev indført efter terrorangrebet i Paris i november 2015, vil blive forlænget i tre måneder, har præsident Francois Hollande meddelt. Hollande og premierminister Manuel Valls og indenrigsminister Bernard Cazeneuve ankom til Nice fredag middag for bl.a. at besøge de sårede og vise ofrene deres respekt.

Gerningsmand identificeret

Gerningsmanden, angiveligt en 31-årig fransk-tuneser, er identificeret ud fra ID-papirer på to personer fundet i lastbilen. Efterforskningen skal nu kortlægge, om den afdøde chauffør havde medsammensvorne, siger det franske indenrigsministerium i en udtalelse. Hans lejlighed i kvarteret Nice Nord blev ransaget her til morgen, samtidig med at hans pårørende blev afhørt, skriver lokalavisen Nice-Matin.

Ifølge regionens præsident blev der fundet våben og granater - herunder nogle falske - i lastbilen.

Den afdøde gerningsmand, der var far til tre børn, arbejdede ifølge de lokale medier som chauffør og var kendt for småkriminel aktivitet som tyveri og vold, men ikke af efterretningstjenesten og ikke for terrorrelaterede handlinger. Der bliver naturligvis spekuleret i, om han måtte have en tilknytning til et islamistisk netværk, IS eksempelvis, men ifølge den franske TV-kanal BFMTV siger hans naboer, at den nu afdøde chauffør slet ikke overholdt eller fejrede den netop overståede store muslimske højtid, ramadanen, i år. Fredag middag havde ingen officielt taget ansvaret for - eller forsøgt at tage æren for - angrebet.

Der er ikke oplysninger om danske ofre for terroren i Nice. De amerikanske myndigheder har bekræftet, at der er to dræbte amerikanere, ifølge amerikanske medier er der tale om en mand og hans 11-årige søn fra Texas. Nyudnævnte udenrigsminister Boris Johnson, Storbritannien, siger ifølge AP, at der er »et mindre antal briter« blandt de sårede. Schweiz, Armenien og Ungarn har bekræftet, at de hver har mistet én statsborger i Nice. Mindst to marokkanere - angiveligt en kvinde og hendes barn - er omkommet, oplyser landets konsulat.

Nice har cirka 350.000 indbyggere, men besøges året rundt af tusinder af turister. Lufthavnen i Nice, der er porten til hele Cote d'Azur-området, blev i 2015 benyttet af 10 mio. mennesker.

Promenade des Anglais i Nice er cirka syv kilometer lang og er adresse for nogle af byens fineste og mest berømte hoteller. Den har sit navn efter de engelske feriegæster, der siden 1700-tallet har yndet at tilbringe både sommer og vinter i det behagelige franske klima. Promenaden blev i sin første udgave anlagt i 1820erne.

Opdateres...